UVSostenibilitat,UVSostenibilitatUniversitat de València,Universitat de València Logo del portal

La moda ràpida –el subministrament constant de nous estils a preus molt baixos– ha provocat un gran augment de la quantitat de roba produïda i rebutjada. L'impacte que té aquest comportament sobre el medi ambient és molt negatiu.

La producció tèxtil utilitza molta aigua, a més de terres per cultivar cotó i altres fibres. Es calcula que la indústria tèxtil i de la confecció mundial va utilitzar 79.000 milions de metres cúbics d'aigua el 2015, mentre que les necessitats de tota l'economia de la UE van assolir els 266.000 milions de metres cúbics el 2017. Per elaborar una sola samarreta de cotó , les estimacions indiquen que es necessiten 2.700 litres d'aigua dolça: la quantitat d'aigua que una persona beu en dos anys i mig. Segons les estimacions, la producció tèxtil, a través dels tints i els productes d'acabat, és responsable d'aproximadament el 20% de la contaminació mundial d'aigua potable. El rentat de materials sintètics genera cada any uns 0,5 milions de tones de microfibres que acaben als oceans. El rentat de roba sintètica representa el 35% dels microplàstics primaris alliberats al medi ambient. Una sola càrrega de roba de polièster pot abocar 700.000 fibres microplàstiques que poden arribar a la cadena alimentària.


Igualment es calcula que la indústria de la moda és responsable del 10% de les emissions mundials de carboni, més que els vols internacionals i el transport marítim combinats. Segons l'Agència Europea de Medi Ambient, les compres de tèxtils a la UE el 2017 van generar al voltant de 654 kg d'emissions de CO2 per persona.


Des del punt de vista social, s'estima que 75 milions de persones al món treballen fent les peces que portem. A títol d'exemple indicar que les persones treballadores de la indústria tèxtil, principalment dones, a Bangla Desh reben una paga d'aproximadament 96 dòlars al mes. La Junta de Govern d'aquell país que estableix els salaris va assenyalar que, perquè un treballador de la indústria tèxtil pugui tenir una vida digna en aquest país, amb comoditats bàsiques, necessita percebre tres cops i mitja més que aquesta quantitat. Un informe de 2018 realitzat pel Departament del Treball dels Estats Units, va trobar evidència que hi ha nens fent treballs forçats per a la indústria tèxtil a Argentina, Bangladesh, Brasil, Xina, Índia, Indonèsia, Filipines, Turquia i Vietnam, entre altres països .

Per fer front a l'impacte en el medi ambient, la UE vol accelerar la transició cap a una economia circular. En aquest marc, des de la Universitat de València us convidem a consumir la menor quantitat de productes tèxtils possibles o en el cas de fer-ho, que aquests siguin sostenibles.

Algunes recomanacions concretes

 

  • Menys és més. Com menys roba consumeixes, millor per al planeta i per als seus habitants.
  • Compra roba de segona mà, dóna-li una segona vida a les peces que altres persones no vulguen i fes el mateix amb les teues.
  • Repara la teva pròpia roba i dóna-li el teu estil. Hi ha moltes botigues que t'ajudaran a fer-ho si tu no saps cosir!
  • Intercanvia roba amb amics i amigues o familiars.
  • Verifica les etiquetes. Si compres roba o tèxtils nous, preocupa't de verificar que procedeixen de cotons orgànics, siguin peces elaborades localment o de comerç just.
  • Tria marques sostenibles.

A l'apartat 8 de la present guia et proposem opcions concretes de consum responsable de roba a la Comunitat Valenciana.

Segell que intervenen


Global Organisc Textil Standard (GOTS) és l'estàndard líder de processament tèxtil per a fibres orgàniques. Quan certifiquem l'estàndard GOTS, comprovem cada pas de la cadena de subministrament, des de la collita fins a la producció, el processament, la fabricació i l'etiquetatge. També considerem la gestió ambiental i la responsabilitat social dels productors. GOTS és l'estàndard d'or per al processament sostenible de tèxtils fets de fibres de cultiu orgànic (com el cotó o la llana).

Organic Content Standard (OCS). Quan certifiquem segons els estàndards OCS, treballem amb els productors per assegurar-nos que un producte final contingui la quantitat precisa d'un determinat material de cultiu orgànic. L'objectiu de l'estàndard de contingut orgànic (OCS) és garantir la confiança en les afirmacions de contingut orgànic. L'OCS aconsegueix aquest objectiu verificant la presència i la quantitat de material orgànic en un producte final. Proporciona un sòlid sistema de cadena de custòdia des de l'origen de la matèria primera orgànica fins al producte final mitjançant la certificació.
 

Opcions de consum de moda

 

Ethical time és un portal web on trobaràs propostes de consum de roba i productes tèxtils fabricats respectant els drets humans i de la Natura. Al nostre territori, et destaquem algunes de les tendes on prodràs trobar moda sostenible.

 

A TREND

Roba orgànica

https://atrend.es/tienda/

 

TOTO BY COSTUREO

Roba ètica infantil

https://www.costureo.es/tienda/

 

SOWA

Upcycled bags

https://sowa.es

 

GREGAL ECODESIGN

Roba mediterrània

https://www.ateliergregal.com 

 

VESICA PISCIS

Sabates, botins, sandàlies

https://vesicapiscisfootwear.com/es 

 

MADAME DYNAMITE

Swing shoes

https://www.madamedynamite.es/es/