UVocupacióFundació GeneralUniversitat de València Logo del portal

Doctorat: cap a on?

  • 21 de febrer de 2019
Imatge de dues titulades celebrant el seu assoliment

El doctorat és l’últim i més important grau acadèmic que confereix una universitat o una altra institució autoritzada per a fer-ho. Aquests estudis de tercer cicle de l’Espai Europeu d’Educació Superior atorga a les persones doctorandes competències i habilitats relacionades amb la investigació científica de qualitat, que finalitzen amb l’elaboració i la defensa d’una tesi doctoral que incorpora els resultats originals objecte de la investigació.


Una vegada acabat el doctorat podràs treballar tant en docència com en investigació en l’entorn universitari, encara que el doctorat també et permetrà treballar en organismes públics i en empreses privades, perquè cada vegada hi ha més interès per perfils professionals especialitzats en innovació i recerca.


Amb aquesta perspectiva de futur, aquestes són les diferents opcions laborals una vegada conclosos els estudis de doctorat:


- Carrera docent i investigadora a la universitat: Una vegada obtingut el doctorat, la carrera docent comença amb la figura de l’ajudant doctor. Per a optar a aquest lloc cal obtenir l’avaluació positiva de l’ANECA o de l’AVAP. Les universitats disposen també de llocs d’investigació que no requereixen aquesta avaluació en les categories de tècnics d’investigació.


- Centres d’investigació: Els centres d’investigació són molt nombrosos al nostre país i en l’entorn europeu. Per aquesta raó, per a seleccionar-los primerament hauràs de triar la branca de coneixement del doctorat i, posteriorment, iniciar la cerca tant a escala regional com estatal, europea o internacional: 


•    Organismes públics d’investigació
•    Organismes d’investigació a la Comunitat Valenciana
•    Organismes a la resta d’Espanya
•    Organismes d’àmbit europeu 
•    Organismes internacionals


- Empresa privada: La tendència de la presència laboral majoritària de doctors a les universitats i centres d’investigació es va alterar a partir de l’any 2014. En els últims tres anys, el repartiment de personal doctorat és d’un 46% a les empreses, un 34% a les universitats i un 20% als centres o instituts d’investigació. A banda de les vies habituals de cerca d’ocupació en l’empresa privada, a través de xarxes socials, metacercadors, serveis públics d’ocupació, consultores de recursos humans o serveis d’ús d’universitats com UVocupació, des de fa un parell d’anys es facilita a la Comunitat Valenciana la contractació de personal doctor per mitjà del programa Pla GenT, vigent enguany.


Si el doctorat és la teua opció, ja tens les eines. És moment de passar a l’acció i triar la millor oportunitat laboral.