El rector destaca la “responsabilitat social” del químic Miguel Valcárcel, nou ‘honoris causa’ de la Universitat

Miguel Valcárcel, acompanyat per Miguel de la Guardia i Pilar Campins.

El rector Esteban Morcillo ha destacat la responsabilitat social de la ciència, “més enllà dels interessos purament acadèmics o professionals”, que ha demostrat sempre el químic Miguel Valcárcel, investit aquest dijous com a doctor ‘honoris causa’ de la Universitat de València. Durant l’acte, celebrat al Paranimf del carrer de la Nau, també han estat investits els nous doctors del curs acadèmic 2009-2010. Miguel de la Guardia, catedràtic de Química Analítica de la Universitat de València, ha estat l’encarregat de llegir la ‘laudatio’ sobre Miguel Valcárcel.

En l’Any Internacional de la Química, la Universitat de València ha volgut incorporar Miguel Valcárcel (Barcelona, 1946) al seu Claustre. Catedràtic de Química Analítica de la Universitat de Còrdova, Valcárcel és el primer químic analític contemporani que ha estat elegit acadèmic de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals.

Durant la seua intervenció, el rector ha emfatitzar “la sensibilitat del nostre nou honoris per la responsabilitat social de la ciència, i de la química analítica en particular, més enllà dels interessos purament acadèmics o professionals”. Segons Esteban Morcillo, “aquest paper deriva de la responsabilitat en la generació i transmissió d’informació veraç, fiable, contrastable, accessible, necessària per a la presa de decisions fonamentals, a temps, en àmbits molt diversos i tan sensibles com ho poden ser el sector agroalimentari, el mediambient i la salut. Una responsabilitat en la qual el paper dels químics analítics és de cabdal importància per a la societat”.

Les paraules del rector poden llegir-se íntegrament clicant ací.

El rector i Miguel de la Guardia han coincidit a remarcar que Valcárcel ha obert la química analítica espanyola a l’horitzó internacional, i ha estat un dels investigadors d’aquesta especialitat més àmpliament coneguts i reconeguts per l’extensa difusió internacional de la seua obra.

Miguel de la Guardia ha explicat: “Les seues aplicacions en automatització, en el desenvolupament de mètode de garbella i en l’elaboració i control de paràmetres globals que ajuden a identificar problemes, així com el desenvolupament de mètodes que es recolzen en la nanotecnologia, han suposat contribucions decisives per a assegurar un desenvolupament tecnològic que corre parell als avanços en investigació bàsica. ha revolucionat el concepte de Química Analítica que tenim hui a Espanya i en el món”. De la Guardia ha destacat també que el nou honoris ha estat una persona “generosa que sempre ha obert els braços a qui va cridar a la seua porta, prestant la seua col·laboració en quantes tasques se li varen sol·licitar”.

La laudatio de Miguel de la Guardia pot llegir-se íntegrament clicant ací.

Doctor per la Universitat de Sevilla, ha estat professor a Sevilla, Palma i Còrdova, Valcárcel ha estat professor visitant a les universitats de Bayer (Alemanya), Oklahoma (Estats Units) i Bradford (Regne Unit), Miguel Valcárcel ha obtingut els premis Enrique Moles, Solvay, Maimònides, Antonio Hidalgo i Averrois, i en l’àmbit internacional ha rebut el Premi Robert Boyle de la RSC, el Premi Enrich Planquette d’Àustria, la medalla d’or de la Universitat de Varsòvia i la medalla de la Societat Portuguesa de Química. Director de seixanta-set tesis doctorals, les seues aportacions han estat decisives en l’ús de nanomaterials en química analítica, l’automatització i la simplificació de mètodes químics i bioquímics.

Al seu torn d’intervenció, Miguel Valcárcel ha celebrat la iniciativa dels països del Tercer Món per a la declaració de 2011, per part de les Nacions Unides, com a Any Internacional de la Química. Es la seua opinió, així “es reconeix tant l’important rol de la Química per a contribuir a aconseguir un món millor, com la necessitat de millorar la deteriorada imatge social que, en general, actualment té”.

Valcárcel ha recordat el passat de la Química Analítica, i ha aventurat les seues perspectives de futur. Segons el científic, dos dels reptes són l’anàlisi del ‘nanomón’ i, en l’altre extrem, l’extracció d’informació de l’espai exterior al planeta Terra. També ha assenyalat que hi ha un constant augment de demanda d’informació química, que no sempre els laboratoris estan preparats per a atendre correctament. Valcárcel, finalment, s’ha mostrat crític amb l’anomenat procés de Bolonya.

Les paraules de Miguel Valcárcel poden llegir-se íntegrament clicant ací.

En la cerimònia també s’han investit els nous doctors i doctores del curs acadèmic 2009/2010. El rector Esteban Morcillo ha dit que era un dels actes acadèmics més significatius de l’any, “perquè demostra que la institució universitària està viva, i perquè constata la renovació de la seua capacitat científica i creadora, i de la seua força investigadora”.

En l’esmentat curs es varen llegir dues-centes huitanta-set tesis. Per al rector, es tracta d’una quantitat “importantíssima”, però ha ressaltat que, sobretot, es tracta d’uns treballs d’una alta qualitat. 

Last update: 30 de march de 2011 17:03.

News release