Els filòlegs reten homenatge al seu primer degà, Manuel Sanchis Guarner

Públic assistent a l'homenatge a Manuel Sanchis Guarner.

“L’extermini d’una llengua vol dir també l’extermini d’una cultura. El món s’empobreix cada vegada que desapareix una cultura. L’extermini d’una llengua, d’una cultura i d’un poble són una sola i mateixa cosa”. Ho va deixar escrit de pròpia mà Manuel Sanchis Guarner (1911-1981) a qui s’ha retut homenatge en unes jornades celebrades aquest dijous en el saló d’actes que duu el seu nom en la Facultat de Filologia de la Universitat de València, de la qual va ser el seu primer degà.

Les jornades han estat organitzades pel Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, el Departament de Filologia Catalana i l’Institut d’Estudis Catalans, coincidint amb el centenari del seu naixement.

En l’acte, Ferran Carbó, director del Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, ha recordat l’odi del que va ser víctima Sanchis Guarner i l’atemptat amb bomba que va patir en 1978 perpetrat per la dreta anticatalanista. Un odi que va tindre el seu brou de cultiu en les campanyes denigradores del periòdic Las Provincias i que va arribar a manifestar-se fins al dia del seu soterrament, quan va aparéixer una pintada en el cementiri que deia: “Guarner per fi has caigut, traïdor”. Enfront d’aqueix odi, ha destacat Carbó, “el professor Sanchis Guarner sempre va manifestar amor”, amor per la llengua, per la cultura i per la història de la ciutat de València.

María José Coperías, degana de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, ha recordat que Manuel Sanchis Guarner va ser entre 1980 i 1981 el primer degà de la facultat triat democràticament, així com la seua contribució als estudis filològics. La degana ha destacat també el seu discurs “reivindicatiu, però conciliador alhora”.

El president de l’Institut d’Estudis Catalans, Salvador Giner, ha assegurat que Manuel Sanchis Guarner “tenia clar que la llengua és l’esperit del país” i l’ha qualificat com “heroi d’aquest país”. Ha recordat la seua “vida exemplar”, la seua lluita com oficial al servei de la República durant la Guerra Civil, així com la seua condició de signant de les Normes de Castelló i ha afirmat que va ser “el filòleg més gran del segle XX”.

Isabel Vázquez, vicerectora d’Estudis i Política Lingüística, que ha presidit la inauguració de les jornades, ha fet un recorregut per la trajectòria universitària del professor i ha recordat que la institució acadèmica li va atorgar la seua medalla a títol pòstum en 1996, coincidint amb el 15 aniversari de la seua defunció.

Al llarg del matí, s’han celebrat dues taules rodones. La primera, amb el títol ‘La figura humana de Sanchis Guarner en el seu temps’, ha estat moderada per Miquel Nicolás, de la Universitat de València. Hi han intervingut Santi Cortés, biògraf; Alfons Llorenç, periodista; i Rosanna Cantavella, de la Universitat de València. En la segona taula rodona, titulada ‘La dedicació de Sanchis Guarner a la filologia’, han intervingut els membres de l’IEC Joan Veny i Brauli Montoya, i també Vicent Simbor, de la Universitat de València, moderats per Antoni Ferrando, membre de l’IEC i professor de la Universitat de València. Finalment, Vicent Pitarch, delegat de l’IEC a Castelló, ha pronunciat la conferència ‘Sanchis Guarner i la Secció Filològica de l’IEC’.

L’homenatge de la Secció Filològica de l’IEC a Sanchis Guarner també inclourà dues conferències a càrrec de Santi Cortés, els dies 24 i 26 d’octubre, a Alacant i Castelló, respectivament.

Last update: 21 de october de 2011 08:09.

News release