Opening ceremony of the 2023-2024 academic year.

La Universitat organitza un seminari internacional sobre migracions i drets humans

El professor Javier de Lucas.

L’Institut de Drets Humans de la Universitat de València acull el seminari internacional ‘Migracions, drets humans i ciutadania, un encreuament de perspectives entre la Unió Europea i Amèrica Llatina’, que se celebra els dies 11 i 12 d’abril a la seua seu del Campus dels Tarongers, i els dies 13 i 14 d’abril al Col·legi d’Espanya a París.

Junt a l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València, participen també en l’organització del seminari el Consell Llatinoamericà de Ciències Socials (CLACSO), la Facultat Llatinoamericana de Ciències Socials (FLACSO), l’Organització d’Estats Iberoamericans per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (OEI), el Col·legi d’Espanya, la Casa Argentina i la Maison du Brézil de la Ciutat Universitària de París.

El fenomen de les migracions internacionals, assenyalen els organitzadors, s’ha consolidat com característica estructural de les nostres societats i ha adquirit característiques noves, com a conseqüència d’un procés accelerat de globalització, que es veu afectat per les conseqüències de la crisi financera, econòmica i social desencadenada en 2008. Segons explica el professor Javier de Lucas, fundador de l’IDH i director del Col·legi d’Espanya a París, “les seues conseqüències no es limiten a les tradicionals dimensions laborals i econòmiques, sinó que contribueixen a una nova definició de les pròpies relacions socials, del vincle social i polític i no només en l’ordre intern o en les relacions bilaterals, sinó en el propi ordre internacional”.

Els organitzadors del seminari consideren que és necessari revisar les perspectives amb les quals s’aborda aquest fenomen, en particular en les relacions entre Amèrica Llatina i la Unió Europea i l’adequació de les polítiques migratòries adoptades bàsicament pels països de recepció i assentament d’aquests moviments migratoris, en les seues dimensions laborals, educatives i socials però també polítiques. En opinió de Javier de Lucas, “fins i tot les categories de ciutadania i sobirania han de ser sotmeses a revisió, a la llum d’aquests nous moviments migratoris”. El seminari, afegeix, possibilitarà un espai de diàleg en el qual s’aborden aqueixes perspectives creuades.

El Consell Llatinoamericà de Ciències Socials (CLACSO) és una institució internacional no-governamental, creada el 1967 i que manté relacions formals de consulta amb la Unesco. En l’actualitat nucleja 294 centres d’investigació i programes de docència de grau i postgrau en Ciències Socials radicats en 25 països d’Amèrica Llatina i el Carib, als Estats Units i a Europa.

La Càtedra Iberoamericana d’Estudis sobre Migracions ha estat creada per CLACSO amb l’objectiu de promoure estudis, debats, anàlisis i activitats de formació sobre els processos migratoris contemporanis, les seues dinàmiques, impactes i rellevància regional. Constitueix un espai de diàleg regional entre acadèmics, dirigents polítics i socials, agents governamentals i actors del camp de la cooperació internacional, promovent l’intercanvi de perspectives d’anàlisis, diagnòstics, polítiques i alternatives per a comprendre i enfrontar els processos migratoris contemporanis. Aspira a desenvolupar nous coneixements sobre els processos migratoris a Iberoamèrica, promovent estudis comparatius i col•locant l’èmfasi analítica en els processos de redefinició de classe, etnicitat, gènere i generació que s’entrellacen en aquests processos de mobilitat humana. De la mateixa manera, la Càtedra pretén realitzar aportacions, des del camp de la investigació acadèmica, que contribuïsquen activament a la promoció de polítiques públiques democràtiques en l’abordatge dels processos migratoris i les seues conseqüències socials des de la perspectiva dels drets humans i el desenvolupament sustentable.

La FLACSO és un organisme internacional de caràcter autònom i regional, creat el 1957, per iniciativa de la Unesco i alguns governs de la regió. El seu principal objectiu és promoure les ciències socials a Amèrica Llatina i el Carib. Hui, l’Acord General de la FLACSO compta amb dèsset països membres, tots ells d’Amèrica Llatina i el Carib.

Creat en l’any 2005, l’IDH té com a objectius la difusió dels valors inherents als drets humans; la creació d’un marc de reflexió i diàleg al voltant dels mateixos; el desenvolupament de la investigació sobre els drets humans; la promoció de la difusió d’obres científiques sobre els drets humans; i el foment de l’ensenyament dels drets humans.

Més informació i programa complet:
http://www.uv.es/idh/

Last update: 8 de april de 2011 10:41.

News release