Opening ceremony of the 2023-2024 academic year.

Una spin-off del Parc Científic desenvoluparà una molècula per a tractar la distròfia miotònica

M. Carmen Álvarez, directora tècnica de l’spin-off Valentia Biopharma

L’spin-off de la Universitat de València Valentia Biopharma acaba d'obtindre la patent d'explotació d'una nova molècula per al tractament de la distròfia miotònica, una malaltia degenerativa hereditària que afecta a una de cada huit mil persones, minvant enormement la seua qualitat de vida. La distròfia miotònica provoca problemes neuromusculars com ara debilitat, problemes en la relaxació de contraccions musculars voluntàries i arítmies cardíaques.

Valentia Biopharma iniciarà en breu les proves de seguretat i eficàcia, pròpies dels assajos preclínics, en models no humans. Amb la llicència de la patent, aquesta empresa del Parc Científic de la Universitat de València obri el procés de desenvolupament farmacològic per al tractament d'una malaltia ara per ara incurable.

L'origen de la distròfia miotònica està en un tipus de mutació en el gen DMPK en el material genètic de la persona afectada. La molècula descoberta i patentada –denominada abp1– actua d'una manera nova, ja que “es tracta de la primera molècula coneguda capaç d'unir-se al gen mutant, bloquejant la formació d'una estructura que impedeix la seua correcta expressió”, explica Rubén Artero, genetista de la Universitat de València i líder de l'equip que ha identificat la molècula activa en dos models animals. La investigació, finançada principalment amb fons de la Muscular Dystrophy Association dels Estats Units i secundàriament pel ministeri de Ciència i Innovació i la Generalitat Valenciana, apareix en un número recent de la revista PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences).

Es tracta d'un avanç important el desenvolupament del qual fins a un potencial tractament clínic requerirà anys de treball, a més del fet que la molècula continue mostrant baixa toxicitat i bona eficàcia en nous i més exigents assajos biològics. I aquesta és, precisament, la fase del procés que es portarà a terme en el Parc Científic de la Universitat de València, concretament en Valentia Biopharma, un laboratori especialitzat en el descobriment de fàrmacs emprant la mosca del vinagre Drosophila melanogaster com a organisme per a l'experimentació.

M. Carmen Álvarez, directora tècnica de l’spin-off, ha comentat que “el fet de treballar en un entorn com el Parc Científic ha estat clau perquè Valentia Biopharma accedisca al desenvolupament d'aquesta patent identificada en la Universitat de València”. “És fonamental que es facilite la interacció entre els científics amb investigacions punteres i les empreses biotecnològiques capaces d'explotar dits resultats. Aquesta és, sens dubte, una bona mostra de la importància que té la transferència del coneixement des de la universitat a l'empresa”, ha conclòs.

Last update: 18 de july de 2011 10:46.

News release