Per què l’urbanisme és sols propietat dels tècnics o dels polítics, mentre que els veïns sols poden demanar o protestar?
Ans al contrari, la realització d’un Pla d’Anticipació, eina que capgira la disciplina i ideologia urbanística té com a finalitat el desenvolupament d’un procés de re-apropiació de l’entorn que s’habita. Arrogant-se com a ciutadans el dret de dissenyar el present i futur del barri, es tracta d’avançar-se al planejament ortodox i a les decisions del poder.
Al llarg d’un procés continu, l’elaboració d’aquest instrument de participació, contextualitzat al cas de Castellar-L’Oliveral (barri, pedania o poble a València, segons qui ho mire), va teixint complicitats entre els propis habitants i també amb la resta de la ciutat. Amb ell, es visibilitzen els problemes, oportunitats i relacions dels espais construïts a la maltractada València Sud (des de fa més de cinquanta anys amb el Pla Sud); s’evidencia la planificació obsoleta, l’optimització de les infraestructures que l’envolten (nou llit del Túria, V-30, CV-500 –La Pista del Saler–, i la V-31 –La Pista de Silla–), la recuperació de l’Horta, la posada en valor dels valor mediambientals del Pre-parc de l’Albufera, el desenvolupament local sostenible, la consolidació demogràfica i la millora de les perspectives de futur per als joves.: “Este poble no està mort!”
Aquest no és un treball amb un final urbanístic, sinó que també està motivat des de l’agricultura, l’economia local, el medi ambient, la cultura, la innovació social, la salut, etc. Per tant, no es tracta de donar solucions urbanístiques a un context complex. El procés és un camí d’anada i de tornada on es creuen mirades (locals i externes) i diferents coneixements (tècnics i populars).
S’entén aquest procés d’anticipació com un treball progressiu, escalable i d’acompanyament entre els diferents actors que el faran possible des del seu començament de forma simultània:
- Organització gent del barri.
- Acompanyament dels tècnics.
- Impuls de les institucions/administració.
Concretament, es proposen quatre línies de treball:
- El model (perfectible).
- Les intervencions (als marges).
- La comunicació (ací s’està de categoría).
- La negociació (política pública).
EQUIP IMPULSOR
Associació de veïnes i veïns de Castellar-L'Oliveral
L’Associació de Veïnes i Veïns de Castellar-L’Oliveral, també anomenada Asociación de Vecinos Distrito 26, va néixer al 1995 amb l’objectiu de demanar a l’administració de torn tot aquell que el barri necessitava: alcaldia, estafeta de correus, poliesportiu, autobús, etc. Vint anys després, amb una junta renovada i un nou local a ‘La Cebera’ (Centre Cívic), ha pres més força amb les campanyes de lluita i defensa contra la Revisió Simplificada del Pla General d’Ordenació Urbana (RSPGOU, 2008-2014) que de nou pretenia malmetre sobre el seu territori i que va aconseguir aturar-lo i la complicitat del veïnat: “Volem vore l’Horta, no la terra morta”. I aprofitant aquest comboi des de la reacció, ara un nou gir cap a l’urbanisme d’anticipació.
Impulsa: Associació de Veïnes i Veïns de Castellar-L’Oliveral
Col·labora: Cooperativa Elèctrica de Castellar, S.C.V.
Acompanyament tècnic: David Estal, arquitecte (L’Ambaixada) i Maria Aucejo, estudiant d’arquitectura.
Web
Contactar
2015