Logo de la Universitat de València Logo del portal

  • Façana Facultat Ciències Socials

Una característica fonamental quan s'està preparant un doctorat és que la investigació es realitza guiada per un o diversos directors. La tasca que ha de realitzar un director ha de ser vocacional i abastar molt més allà de la tutela de les activitats relacionades directament amb la publicació i la defensa reeixida de la tesi doctoral.

  • El Director ha de proporcionar estímul, suport personal i orientació en totes les etapes que van transcorrent fins que s'acaba amb la defensa de la tesi.
  • El director ha d'actuar com un mentor i ensenyar al doctorand el procés d'aprenentatge perquè ho empre al llarg de la vida, ha d'ensenyar-li a créixer professional i personalment mitjançant la reflexió sobre l'autocrítica i l'autoavaluació i també a ser responsable en el manteniment de l'ètica professional.
  • El director ha de servir com un bon model del que fa un investigador professional.

Una de les principals claus de l'èxit es basa a tenir una bona relació amb el doctorand i crear entorn a ell un clima de confiança i respecte. Aquesta relació, al seu torn, ha de ser bidireccional. Per a guanyar la confiança del doctorand el millor és escoltar-li, però en aquest cas no en el sentit d'esbrinar com li va la investigació, sinó simplement per a fer-li sentir-se comprès.

Aquesta relació entre el director i el doctorand s'ha d'anar ajustant a mesura que progressa la investigació. Inicialment s'ha d'actuar com un tutor, proporcionant entrenament i ajuda. En els estats següents el director ha d'operar més com un entrenador, basant la seua aportació en la construcció d'habilitats i la generació de la confiança adequada del doctorand i, finalment, ha d'actuar més com un col·lega i el tracte ha de ser d'igual a igual.

Addicionalment, el director no només ha de responsabilitzar-se pel treball individual del doctorand, sinó que també ha d'incorporar els resultats de la investigació en les seues tasques personals i anar aprenent de les experiències de tutela per a anar aplicant-les en el futur amb els següents doctorands.

 
Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies