Logo de la Universitat de València Logo del portal

  • Façana Facultat Ciències Socials

És absolutament vital que l'estudiant dispose del director/a adequat per a poder finalitzar amb èxit el programa de doctorat Les bones pràctiques del director/a són per tant crucials i una inadequada supervisió suposa una de les principals causes de fracàs.

Triar al director/a quasi mai sol plantejar un problema, ja que l'alumne habitualment coneix les tasques del grup d'investigació on es troba i quasi sempre coneix personalment al seu futur director. No obstant això és tanta la importància de la labor que fa el director/a que s'ha de reflexionar sobre l'actitud que els directors han de tenir cap als seus alumnes, ja que per al doctorand l'elecció d'un director/a “compatible” sempre va a ser una de les claus de l'èxit.

Els directors han d'instar a l'alumne que reflexione sobre si realment està apassionat i creu en el treball que està fent. La tasca d'escriure una tesi no és senzilla i molt més comparada amb el món empresarial on les persones aparentment treballen menys que la teua, tenen horaris fixos i damunt guanyen molt més diners. La passió serà una de les claus de l'èxit.

En el moment de l'elecció, si s'estan remenant diverses alternatives, el millor és oblidar-se del tema personal i escollir primer un tema que et motive i que et resulte interessant, ja que és una decisió més senzilla i igual d'important que la de triar al director. Una vegada decidit el tema ja s'haurà de cercar al director/a que treballe en aqueixa línia d'investigació, ja que serà la clau per a obtenir la màxima ajuda i complicitat. Cal tenir en compte que habitualment s'aprèn més de les converses que apareixen de manera informal que de les pròpies tasques d'investigació.

En segon lloc cal tenir en compte que el director/a serà la persona que aconsellarà al llarg del treball d'investigació i ho farà tant en el pla personal com en la seua categoria d'erudit en la matèria. Per tant serà imprescindible que siga la persona que crees i la veu de la qual siga la qual vulgues escoltar. El director/a haurà d'animar quan fallen els experiments, desafiar-te quan et tornes arrogant i sobretot dirigir-te cap a l'èxit en la presentació de la teua tesi. Triar un director/a que pense igual que tu és molt important, ja que existeixen moltes disciplines i maneres de ser diferents. Seran molt importants les sensacions que es tinguen durant les primeres trobades, ja que ací és on s'ha de percebre que el director/a serà la persona que estiga allí quan la necessites.

És molt aconsellable preguntar a altres doctorands sobre la relació que tenen amb el director, per a saber sobre el seu estat d'ànim. Així mateix si es pot treballar inicialment amb diversos possibles directors és molt millor ja que et permetrà decidir d'una manera més raonada amb qui vas a treballar millor.

D'altra banda cal tenir en compte que els directors de tesis es troben ja estereotipats, pel que un pot triar el qual més s'acomode a les seues preferències. Es poden trobar diversos tipus diferents:

  • En un extrem es troben els professors amb gran reputació i experiència, que et poden posar en contacte amb altres persones de gran influència. En contrapartida no disposaran de massa temps per a atendre't.
  • En l'altre extrem apareixen els doctors recents, que pel seu inexperiència tenen molt més temps per a involucrar-se en el teu projecte o en el seu propi en el qual et volen fer partícip. Amb ells no et podràs relaxar ja que estaran darrere de tu en tot moment.
  • Finalment altra opció pot ser triar a un professor que prompte es vaja a jubilar, ja que la seua experiència pot ajudar a tenir una actitud més relaxada. Mai et conduiran a la realització d'un projecte massa ambiciós sinó que la seua experiència servirà per a donar-te un treball interessant que te de els resultats suficients com per a acabar de forma satisfactòria la teua investigació.

L'elecció del director/a comporta a la inclusió en el seu grup de treball. És important tenir en compte el sentir-se abrigallat per les persones que t'envolten, perquè moltes vegades els seus consells seran molt valuosos i et poden ajudar fins i tot més que el propi director. Un grup d'investigació de grandària mitja és el més apropiat. 

Altres consells que s'han de tenir en compte quan es treballa dins d'un grup d'investigació: 

  • No cal fugir dels directors estrangers simplement perquè ells parlen un idioma diferent. Les preguntes de les coses que no s'entenen sempre són benvingudes.
  • No cal comparar-se amb els altres companys. No hi ha regles fixes en els processos d'investigació pel que uns poden tenir una dinàmica de publicacions més prolífica que uns altres o arribar a resultats originals abans sense haver de per això pensar que no s'està treballant bé.
  • Cal tractar si es fes valdre com més prompte millor. Noves idees poden eixir a causa de la frescor i imparcialitat del nouvingut, pel que no cal tenir-li por a mostrar la nostra pròpia perspectiva.

Una vegada triat el director/a, es pot donar el cas de no estar content amb la labor que realitza. En aqueix moment el que es recomana és que es parle com més prompte millor amb el director/a per a tractar de solucionar el problema. Si no es resol, l'alumne haurà de parlar amb el coordinador del programa de doctorat per a expressar-li les queixes que té sobre el seu director/a i aquest assumpte serà tractat per la comissió de doctorat

 
Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies