Logo de la Universitat de València Logo Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Logo del portal

L’ETSE-UV i l’IRTIC col·laboren amb l'Hospital La Fe per a oferir una ruta hospitalària de fòssils als pacients pediàtrics

  • 4 d’abril de 2022

L'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la Universitat de València (ETSE-UV) i l'Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (IRTIC) han col·laborat amb l'Hospital La Fe, a través de la seua Unitat Pedagògica Hospitalària, amb l'objectiu de dissenyar un programa educatiu per als pacients pediàtrics a partir dels fòssils existents en les parets de l'hospital, revestides de roca calcària visualment similar al marbre. El revestiment de les parets de l'hospital conté fòssils marins procedents d'Egipte de fa més de 50 milions d'anys.

La iniciativa va sorgir d'un propi pacient, Carlos Martínez, doctor en Paleontologia i professor de la Universitat de València, qui mentre va estar ingressat a l'Hospital La Fe va descobrir els fòssils i posteriorment va experimentar amb la seua pròpia filla, també pacient de l'hospital, el potencial terapèutic i divulgatiu d'aquestes restes petrificades en les parets de l'hospital. Així mateix, l'aplicació de realitat virtual, en fase de finalització, ha sigut dissenyada per un equip multidisciplinari que inclou a dos professors de l'ETSE-UV i ha sigut desenvolupada per dos estudiants del Grau en Enginyeria Multimèdia.

La iniciativa es basa en “ruta hospitalària de fòssils i una aplicació mòbil per a dispositius electrònics que conté informació sobre cada tipus de fòssil present en les parets de l'hospital, amb una fitxa tècnica i informació bàsica”, explica Martínez.

El projecte, que compta amb el suport de l'Institut d'Investigació de l'hospital, porta per títol “La paleontologia com a possible eina terapèutica: El cas dels fòssils a l'Hospital La Fe de València” i serà implementat per la Unitat Pedagògica de l'Hospital la Fe (UPH) integrant-la en les activitats d'ensenyament i aprenentatge de la unitat.

Els milers de fòssils incrustats en les parets de l'hospital serviran d'activitat lúdica i recreativa possibilitant a través del joc servir d'eina terapèutica enfront de l'ansietat que pot generar l'hospitalització. “El nostre objectiu és minimitzar l'ansietat i l'estrés dels xiquets/as i adolescents de la segona planta del nostre hospital donant continuïtat al seu procés formatiu, normalitzant la seua estada mitjançant activitats educatives que inclouen les d'aproximació a la ciència”, assenyala Carmen Narcís, responsable de la Unitat Pedagògica Hospitalària (UPH) de la Fe.

Al llarg del corredor infantil de la segona planta s'ha dissenyat una ruta a través d'uns xicotets cartells amb unes imatges, que funcionen com un codi d'accés, similar a un codi QR, col·locades al costat dels fòssils reals que estan incrustats en les parets de l'hospital. “Els xiquets disposaran d'una aplicació mòbil per a ‘excavar’ amb realitat augmentada els fòssils amagats en les roques ornamentals, així com accedir al propi entorn marí on van viure fa més de 50 milions d'anys en el que va ser l'antiga Mar Mediterrània”, afig Martínez.

A més, s'han previst unes ulleres de realitat virtual en les quals s'aprecien els fòssils en 3D i en moviment dins del seu hàbitat. L'aplicació també ofereix un joc de preguntes amb la finalitat de servir d'eina educativa.

Imatges: