Universitat de ValènciaEstructura de Recerca Interdisciplinar de Lectura Logo del portal

Xarrada ERI - Christian Tarchi: "EMILE, a gamified approach to improve critical reading in secondary school students"

  • 12 de maig de 2025
Image de la noticia

16 de maig de 2025. 13:00h. Sessió presencial i en línia (Sala M204, Facultat de Psicologia i Logopèdia). Idioma: anglés.

EMILE, a gamified approach to improve critical reading in secondary school students

Christian Tarchi

Universitat de Florència

 

En l’actual societat del coneixement, la comprensió lectora representa una competència clau per a l’aprenentatge al llarg de la vida i per a una ciutadania activa. Com que l’alumnat accedeix a Internet a edats primerenques, és important que les escoles els capaciten per a ser usuaris crítics de la informació digital. Envoltat de fonts d'informació i textos complexos, esdevé fonamental identificar aquelles fonts rellevants per a la tasca i integrar-ne els continguts significatius. En aquesta xarrada, presentaré el projecte EMILE, que tenia com a objectiu capacitar el professorat i l’alumnat de secundària en l’autoregulació dels processos de mitjans i alfabetització. Finançat per la Fundació Calouste Gulbenkian, a EMILE desenvolupàrem un enfocament ludificat per empoderar l’alumnat i un model de desenvolupament professional docent per fomentar la lectura crítica en línia. La intervenció es va dissenyar per donar suport als lectors en les diferents fases de la lectura crítica: en la planificació, selecció de fonts, valoració de la rellevància, identificació de fragments útils, associació entre textos i redacció final. Exposaré els resultats de l’estudi experimental, les seues limitacions i futures línies de treball. També comentaré aspectes de la gestió del projecte per mostrar com la investigació pot generar resultats experimentals i impacte social.

 

Bio

Christian Tarchi és Professor Titular de Psicologia del Desenvolupament i de l’Educació a la Universitat de Florència. La seua recerca se centra en la comprensió lectora, el pensament crític i l’alfabetització digital, amb especial atenció a com l’alumnat processa i avalua la informació procedent de fonts múltiples. Ha coordinat projectes com EMILE i ORWELL sobre lectura crítica i escriptura digital. És doctor en Psicologia i ha publicat nombrosos estudis sobre competències lectores, cognició epistèmica i desenvolupament narratiu. Actualment investiga la interacció entre lectura de diversos documents, pensament crític i teoria de la ment per a promoure un aprenentatge digital més profund i reflexiu.