Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Fisioteràpia Logo del portal

IV JORNADA INNOVACIÓ EDUCATIVA FISIOTERAPIA

  • 18 d’abril de 2024
Image de la noticia

El proper dimecres 3 de juliol de 2024, se celebrarà la IV Jornada d'Innovació Educativa de la Facultat de Fisioteràpia. Enguany, el tema principal serà l'Aprenentatge Servei o ApS.

L´ApS s'ha consolidat com una metodologia educativa que impulsa l'aprenentatge significatiu de l'estudiantat. Mitjançant aquesta estratègia, els i les estudiants han d'enfrontar-se a necessitats reals de la comunitat amb la finalitat de prestar un servei social que millore les seues condicions de vida i el seu benestar, construint d'aquesta manera el seu aprenentatge. Per tant, es tracta d'una metodologia d'ensenyament-aprenentatge amb utilitat social.

En la formació de fisioterapeutes, aquesta metodologia presenta un gran potencial a nivell de grau i postgrau dins del marc dels Treballs fi de grau i fi de Màster, si bé ha estat poc explorada a la nostra Facultat. Enfocats en àrees com la promoció de la salut, la salut global, l'assistència a persones i grups de risc o persones amb diversitat funcional, l'ús de projectes educatius d’ApS en Fisioteràpia permeten formar fisioterapeutes i ciutadans/es compromesos/es i responsables amb la societat. Tenint això en compte, la nova edició de la Jornada d'Innovació Educativa de la Facultat de Fisioteràpia de la Universitat de València pretén difondre l’ApS com a proposta educativa innovadora i sostenible, visibilitzant projectes desenvolupats amb aquesta metodologia a l'àmbit de la Fisioteràpia, i generant un espai d'intercanvi, reflexió i motivació cap al disseny i posada en pràctica d'aquestes experiències al nostre centre.

Amb aquesta finalitat, en un començament la jornada inclou una sessió plenària sobre el desenvolupament de projectes d’ApS en el Grau en Fisioteràpia i la seua implementació de cara a l'elaboració del TFG, impartida per En Manuel F. Lara Romero, professor del departamento de Fisioterapia, Escuela Universitaria de Enfermería y Fisioterapia San Juan de Dios, Universidad Pontificia de Comillas, Madrid; seguida d'una taula redona on companys i companyes de la Facultat compartiran la seua experiència aplicant projectes d´ApS en assignatures del Grau del nostre centre.

Com en edicions anteriors, la Jornada també pretén ser un espai obert i participatiu, un punt de trobada on es fomente la reflexió i l'intercanvi d'idees i experiències sobre pràctiques docents i metodologies didàctiques innovadores en Fisioteràpia, amb el propòsit de millorar la qualitat del procés d'ensenyament-aprenentatge. D'aquesta manera, durant la segona part de la jornada es desenvoluparan diverses taules redones, on es presentaran comunicacions lliures, facilitant al professorat i alumnat de Fisioteràpia l'oportunitat d'intercanviar, analitzar i discutir els resultats i reflexions de les activitats i projectes d'innovació docent desenvolupats en les titulacions impartides a la Facultat.

A tots/es els/les docents que desenvolupen iniciatives innovadores a l'àrea de la Fisioteràpia i àrees de coneixement afins, us animem a enviar comunicacions lliures fins al 12 de juny de 2024. Les normes per a la presentació de comunicacions es troben baix.

Normes

Les aportacions de la jornada (sessió plenària i comunicacions lliures acceptades) es recolliran en un llibre de resums amb ISBN que es publicarà digitalment en el repositori de la UV (RODERIC).

La Jornada se celebrarà en el saló de Graus de la Facultat de Fisioteràpia de la UV i la inscripció serà gratuïta fins completar l'aforament (60 persones). Inclou la pausa café, el material i documentació de la jornada i el certificat d'assistència.

Els/les destinataris/as de les jornades són:

  • Personal Docent i/o Investigador de la Facultat de Fisioteràpia de la UV.
  • Estudiantat de Grau, Màster i Doctorat de la Facultat de Fisioteràpia de la UV.
  • Personal Docent i/o Investigador alié a la UV, adscrit a l'àrea de Fisioteràpia.

Inscripció on-line (aforament limitat) 

Agrair per endavant a totes les persones compromeses amb la qualitat de l'aprenentatge del nostre estudiantat i, en particular, a aquelles que s'animen a comunicar les seues experiències i investigacions en aquest espai participatiu.

Aquestes jornades s'engloben dins del Pla d'Innovació de Centre aprovat pel Vicerectorat de Formació Permanent, Transformació Docent i Ocupació de la UV (UV_SFPIE_PICS- 2733909).