Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari d'Investigació de Robòtica i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (IRTIC) Logo del portal

El projecte SILKNOW dissenya un teler virtual que permet visualitzar i clonar tècniques antigues de teixit

  • 9 d’octubre de 2019
Image de la noticia

L'equip d'investigació del projecte Silknow desenvolupa la primera versió del teler virtual.

El Projecte SILKNOW, finançat a través del programa Horizonte2020, en el qual participa el grup ARTEC de l'Institut de Robòtica i Tecnologies de la Comunicació i la Informació ha presentat la primera versió del teler virtual que imita les tècniques de teixit de la seda.

L'objectiu de SILKNOW és posar en valor el patrimoni de la seda a Europa, millorant la seua comprensió, conservació i difusió. Així, una de les eines centrals d'aquest projecte és el Teler Virtual. Aquest Teler és capaç de clonar tècniques antigues de teixit, generant un model 3D que replica l'estructura interna dels teixits. Amb l'assessorament d'experts en tècniques de costura, els investigadors i investigadores han combinat la informació dels lligaments de seda segons la tècnica i, d'altra banda, la informació visual, principalment de les imatges tèxtils.

En aquesta primera versió del teler virtual s'han modelat els lligaments bàsics de la seda: tafetà, gerga, ras i els seus derivats. A més, s'ha implementat la tècnica del domàs. En una segona fase s'inclouran tècniques més complexes com l'espolí valencià.

L'objectiu de SILKNOW és posar en valor el patrimoni de la seda a Europa, millorant la seua comprensió, conservació i difusió

El teler virtual està pensat per a reproduir l'estructura interna de teixits antics de seda. No obstant això, l'equip de recerca i desenvolupament treballa perquè es puguen implementar imatges de qualsevol teixit, per a aplicar les diverses tècniques de teixir. D'aquesta manera, els dissenyadors poden visualitzar com seria l'estructura interna per a un disseny en concret, podent triar diverses tècniques, tipus de fils i colors.

A més d'això, el teler virtual és interessant per a la indústria creativa i el sector de l'educació ja que permet als usuaris utilitzar diferents tècniques de costura per a una imatge determinada, triar entre diferents colors de fils i navegar a través del model virtual, produint models impresos de 3D. Això permetrà descobrir i posar en valor la complexitat artística i artesanal de la seda. Per això, el projecte contempla activitats relacionades amb l'educació, les indústries creatives i tèxtils.

Projecte SILKNOW

El grup ARTEC de l'Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i la Comunicació, juntament amb la Facultat d'Història de l'Art, coordina des de l'any passat el projecte europeu Silknow, l'objectiu del qual és millorar la comprensió, conservació i la difusió del patrimoni de la seda a Europa. A través de la tecnologia d'última generació aplicada a les necessitats dels museus, els professionals de l'educació, del turisme i la indústria creativa, aspira a preservar el patrimoni artístic associat amb la seda.