Logo de la Universitat de València Logo Màster en Banca i Finances Quantitatives Logo del portal

FinTech: I ara què passa amb la City?

La City de Londres

Londres ha pressionat fort en l'últim lustre per a convertir-se en la capital europea del FinTech. Moltes start up, algunes d'elles espanyoles, han trobat ací un lloc privilegiat per a nàixer i créixer. Però el Brexit podria neutralitzar moltes dels seus avantatges.

28 de de juny de 2016

Fa tan sol cinc mesos, els grans diaris econòmics espanyols parlaven del genuí interès de la City londinenca en "pescar" en l'incipient sector FinTech espanyol. Menys reticent a renovar-se que altres entorns, la capital financera europea s'ha situat com el principal pol d'atracció de les start up financeres quasi a nivell mundial. Amb talent, joventut i afany d'emprenedoria europeu.

Però la victòria del Brexit penja una interrogant massiva sobre l'estatus de la City - el sector FinTech no és una excepció. L'EBA (Autoritat Bancària Europea, braç regulatori de la banca continental) planeja anar-se de la ciutat; moltes entitats privades han manifestat la seua intenció de traslladar part de la seua plantilla a França, Alemanya o Irlanda.
 

«En el pitjor escenari post-Brexit, les FinTech necessitarien una nova seu central en un altre país de la UE».

Aquesta última setmana, abans del vot, els CEO de diverses start up europees del FinTech van manifestar a Madrid el seu rebuig al Brexit. Des de l'escenari de la conferència internacional MoneyConf, van avisar que, fora de la UE, les empreses FinTech britàniques que actuen per Europa haurien de "passar per reptes regulatoris, obrir filials, reestructurar entitats legals, acordar una nova llicència, etcètera... Seria un enorme problema". Un altre confirmava que, "en el pitjor escenari post-Brexit, les FinTech necessitarien seus noves en un altre país de la UE".

La FinTech Week de Londres (que se celebrarà aquest juliol) va demanar fa temps un extens informe sobre el (possible) dany del Brexit al sector, incloent les fonts de risc. El resultat: la previsió d'unes pèrdues de fins a cinc mil milions de dòlars en el sector i un èxode d'empreses cap a la UE i EUA A més van elaborar un decàleg de conseqüències negatives que tindria en el sector FinTech, entre elles no entrar en el pròxim Mercat Digital Únic o pèrdua de competitivitat a l'hora d'atraure capital humà qualificat.

D'altra banda, Downing Street porta temps cercant enfortir el negoci de la City a l'exterior de la UE, amb independència del resultat del referèndum. Fa amb prou faenes un mes, el FCA (Financial Conduct Authority, Autoritat de Conducta Financera) va aconseguir un acord amb l'Autoritat Monetària de Singapur per a llançar un "Pont FinTech" entre les dues nacions: un pacte de cooperació regulatòria i transvasament d'informació entre signatures.

Pot Londres mantenir la seua influència fora del mercat únic europeu? Possiblement, perquè el marc regulatori segueix sent el més permissiu per a les start up i hi ha un compromís de suport fort del govern britànic. Fins i tot existeix la possibilitat que el Regne Unit no abandone finalment aquest mercat únic (i el lobbying del sector financer serà sens dubte un altre component més del garbull polític a l'hora d'iniciar negociacions). Però de moment, la incertesa ja està aconseguint que moltes mirades es desvien cap a Europa.