Logo de la Universitat de València Logo Màster en Banca i Finances Quantitatives Logo del portal

Contemplant un canvi de model: Naix 'Papers d'Energia'

  • 13 de maig de 2016
Energia eòlica

FUNCAS edita des d'aquesta primavera una nova revista sota el nom de 'Papers d'Energia'; una publicació que pretén informar al detall sobre l'actual transició energètica a Espanya i la resta del món.

El panorama energètic per a la pròxima dècada és intrigant. En la immensa majoria de sectors no cessen de sorgir empreses o moviments atrevits que repten al statu quo i preveuen anticipar-se a un canvi de model. En els últims dotze mesos, el Brent ha tocat mínims de 10 anys i es manté volàtil, Tesla i governs com l'holandès han començat a dissenyar un futur en el qual el cotxe elèctric seria més que una alternativa, i més de 170 països es van comprometre oficialment a París a reduir els gasos d'efecte hivernacle. També sorgeixen mesures polèmiques, com la nova taxa a l'autoconsumo d'energia. Sense esmentar les reaccions dels mercats financers.

En aquest context d'expectació i incertesa naix aquesta nova publicació, editada per FUNCAS (Fundació de les Caixes d'Estalvis). Papers d'Energia, que serà publicada semestralment, té com a objectiu "cultivar l'abundant talent que existeix en el sector energètic espanyol, perquè puga respondre de forma adequada als reptes als quals s'enfronta". En un moment de transició i evolució cap a models energètics nous i, segons sembla, més sostenibles, resulta vital comptar amb publicacions que alimenten el debat dins de les nostres fronteres, sempre des d'un punt de vista acadèmic i justificat.

Dirigeix la publicació Pedro Linares Llamas, Vicerector de Recerca i Internacionalització de la Universitat Pontifícia Comillas i Catedràtic d'Organització Industrial de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria ICAI. Maria Dolores Furió Ortega, directora del Màster Interuniversitari en Banca i Finances Quantitatives per la Universitat de València, forma part del Consell Editorial de la revista.

Aquesta primera edició de Papers d'Energia (publicada en castellà i anglès) compta amb tres articles d'investigadors internacionals que tracten diversos aspectes de la transició energètica. Michael G. Pollitt, professor en la Universitat de Cambridge, inaugura la revista amb un article titulat A la recerca d'una "bona" política energètica: limitacions socials de les solucions tecnològiques per als problemes energètics i climatològics, on investiga l'abisme entre la proposició de solucions per part de tecnòlegs i la seua eventual aplicació política.  

Kathleen Araújo, professora de Stony Brook University (EUA), convida per la seua banda a incidir en les implicacions que té un canvi sistémico en Els "costos reals" del canvi del sistema energètic.

Finalment, el professor Andreas Löschel de la Universitat de Münster accedeix a il·lustrar aquests articles analitzant l'exemple de l'Energiewende alemany, en un article titulat La transició energètica alemanya - Situació actual i perspectives.
 

Poden consultar la primera edició de Papers d'Energia ací, descarregant la revista en format PDF o comprant-la en suport paper.