Logo de la Universitat de València Logo Càtedra Participació Ciutadana i Paisatges Valencians Logo del portal

Este any 2023 hem continuat amb les actuacions dins del nostre projecte de custòdia amb l'objectiu de prosseguir amb la revitalització de l'àrea i reversió de l'estat d'abandó que presentava l'any 2020 quan es va signar l'acord de custòdia. Una manera de conservar i recuperar els valors ambientals, paisatgístics, culturals i simbòlics del lloc. 
El nostre projecte de custòdia ocupa un espai de 23.000m2 dins del qual s'inclouen les ruïnes del Convent de Sant Guillem, i una àmplia zona rural típica d'ambients mediterranis que combina espais de secà i regadiu amb horts abancalats. Atenent tant l'extensió com al patrimoni que inclou el nostre projecte, les nostres accions han anat en quatre línies. 

1. Intervenció directa sobre les ruïnes del Convent de Sant Guillem, el conjunt religiós construït pels agustins en el s. XIV. Concretament les actuacions efectuades s'han centrat en l'únic vestigi del convent que segueix en peus, la capçalera de l'església major, on els treballs d'excavació han deixat importants troballes. S'ha descobert l'antic altar, el paviment original, estructures arquitectòniques en bon estat de conservació i abundants peces d'algeps utilitzades per a decorar els murs interiors de l'església. Tot això ens permet conéixer les tendències i estils tant constructius com artístics empleats en l'època. Gràcies a aquestes restes materials, pretenem desxifrar la seua cultura immaterial, les litúrgies, tradicions i la forma de vida dels seus habitants. Tota una aposta per la posada en valor del lloc, la seua protecció i conservació. 
Este treball al qual ens hem sumat enguany, és el resultat de 13 campanyes d'excavacions promogudes per l'Associació Cultural Castielfabib, entitat signant del projecte de custòdia que fa possible este projecte. 

2. Foment i recuperació d'espècies autòctones, tant de fruiteres com d'aromàtiques. Per a això, hem apostat pel conreu de parcel·les mitjançant tractor, prestant especial atenció a les ocupades pels cirerers. Treballar i tractar de manera contínua la terra és fonamental per a aconseguir la seua màxima productivitat i un estat òptim. A més del conreu, s'han retirat i triturat les males herbes, per a evitar que ocupen les parcel·les agrícoles i disminuïsquen el rendiment dels cultius. 

3. Manteniment integral i continuat de l'àrea de custòdia. L'àrea del projecte de custòdia, és un espai obert i accessible a la societat, per això és fonamental que este de manera contínua cuidat perquè les persones que decidisquen visitar-ho puguen accedir a ell de manera segura, però també perquè els visitants es facen una idea de com era eixe espai en el passat i recupere el seu valor. Per a això, hem netejat el camí d'accés, les séquies, les parcel·les, l'àrea d'esbarjo i reunió, i les seues taules. La neteja ha consistit a llevar la mala herba que creix de manera natural o la brutícia pròpia d'un espai de muntanya a l'aire lliure. En el cas de les taules, com són de fusta, i estar a l'aire lliure, s'han restaurat perquè estiguen en perfecte estat malgrat les inclemències meteorològiques. 

4. Assentament de ruscos. Esta ha sigut una de les grans novetats d'enguany, una acció amb la qual donar-li un valor afegit al projecte. De la mà de l'associació Albar, hem destinat una xicoteta àrea a col·locar les bresques d'abelles. Per a això, hi ha hagut un treball previ de condicionament del terreny i anàlisi del millor lloc per a la seua ubicació. Des de la seua arribada fem revisions periòdiques i controls sanitari per a evitar la varroa, un àcar que afecta les abelles.