Guió de curtmetratge, amb Nacho Ruipérez
El taller combinarà continguts teòrics i exercicis pràctics amb un objectiu clar: que cada alumne/a finalitze el curs amb un guió original de curtmetratge, amb una duració estimada d'entre 5 i 10 pàgines i redactat en format professional de guió literari.
El curs està pensat com una immersió pràctica en el procés creatiu i narratiu del guió, des de la idea inicial fins a la redacció final. Es treballarà amb eines reals del sector audiovisual i es posarà èmfasi en la construcció de personatges, estructura dramàtica i diàlegs versemblants.
Professor: Nacho Ruipérez
Guionista i director de cinema. Inicia la seua trajectòria artística al teatre amb quinze anys i, poc després, comença a treballar en cinema com a meritori de direcció per a la pel·lícula alemanya Sommer Hunde Söhne. Durant els anys de facultat, funda la productora Dulces Sueños PC, amb la qual dirigeix i produeix curtmetratges com La Victoria de Úrsula o La Ropavejera. La seua òpera prima com a director és Blue Lips, un llargmetratge col·lectiu estrenat en la Seminci de Valladolid. En 2018, estrena El Desentierro, un thriller hispanoargentí protagonitzat per Leonardo Sbaraglia, seleccionat en el SEFF i en el Festival Internacional de Xangai. Distribuïda per Filmax, la pel·lícula rep sis Premis Berlanga, inclòs el de Millor Pel·lícula. En 2020, presenta el docudrama Esclats de llum a Cinema Jove. Ha dirigit diverses temporades de L’Alqueria Blanca, la sèrie de prime time valenciana que ha superat els 500 capítols, i compagina la direcció amb la docència. És el director del Màster de Guió de Barreira + Centro Sperimentale di Cinematografia i imparteix classes en el Màster d’Animació de la Universitat Politècnica de València, entre altres escoles. Actualment, prepara el seu nou llargmetratge de ficció, un biopic. Podeu veure alguns dels seus treballs ací.
Metodologia
La metodologia combinarà anàlisi de fragments, debats col·lectius i tutories individualitzades, amb una mirada crítica i constructiva. No es tracta de seguir fórmules màgiques, sinó d’entendre què fa que una història funcione. El to de les sessions serà directe, rigorós i amb sentit de l’humor, amb l’objectiu d’impulsar la creativitat i l’autonomia narrativa de cada participant.
Modalitat
Taller presencial de 22 h impartit en 9 sessions de dues hores i mitja de durada cadascuna.
Dates i horaris
- Els dimecres 15, 22 i 29 d’octubre; 5, 12, 19 i 26 de novembre, i 4 i 11 de desembre de 2025.
- De 16:30 a 19:00.
Lloc
Espai Vives (campus de Blasco Ibáñez), Aula 1A.02.
Llengua d’impartició del taller
Castellà.
Recursos
L’Aula Virtual estarà a disposició del professorat i de l’alumnat. Si el professorat ho considera oportú també es podrà utilitzar per a fer tasques o exercicis.
Reconeixement acadèmic
Aquest taller d’Aula oberta d’escriptura creativa té un reconeixement d’1 crèdit ECTS sempre que es puga comprovar l’assistència, almenys, a un 80 % de les sessions i es realitzen els exercicis proposats així com el lliurament del guió final en el termini establert pel professor. La no assistència haurà de ser justificada documentalment.