Logo de la Universitat de València Logo Servei d'Informació i Dinamització Logo del portal

Les transicions en les trajectòries acadèmiques centren la Jornada d’Informació del programa Conèixer

  • Servei d'Informació i Dinamització - Blasco Ibáñez
  • 23 de gener de 2023
XXVII Jornada d’Informació, celebrada el 19 de gener de 2023, a l’Aula Magna de la Facultat de Medicina i Odontologia.
XXVII Jornada d’Informació, celebrada el 19 de gener de 2023, a l’Aula Magna de la Facultat de Medicina i Odontologia.

Més de dos-centes persones, entre professionals de l’orientació i membres d’equips directius de centres de secundària, assistiren a la XXVII Jornada d’Informació del programa Conèixer la Universitat celebrada el passat 19 de gener a l’Aula Magna de la Facultat de Medicina i Odontologia. Aina Tarabini-Castellani, especialista en Sociologia de l’educació i en anàlisi de desigualtats educatives, realitzà la conferència principal sobre les transicions entre etapes educatives i com treballar-les des de l’equitat.

La rectora de la Universitat de València, M. Vicenta Mestre, fou l’encarregada de donar la benvinguda al públic assistent a la Jornada amb unes paraules en què encoratjà la tasca d’acompanyament a l’alumnat que duen a terme els professionals de l’orientació, conscient que “la llibertat d’elecció en els estudis cal matisar-la alhora que s’han de corregir al màxim les desigualtats i millorar la qualitat de vida del nostre estudiantat”. A continuació, Aina Tarabini-Castellani, doctora en Sociologia i professora de la Universitat Autònoma de Barcelona, impartí la conferència Transicions educatives i desigualtats socials: reptes per a l’orientació. Tarabini destacà la necessitat de fer una mirada crítica sobre les transicions que evite "la individualització de les eleccions”, “la naturalització de les capacitats i interessos de l’alumnat” i la legitimació de les jerarquies entre els itineraris existents. A més, subratllà la importància d’entendre el context de les transicions, la distribució de l’oferta concreta, les dinàmiques institucionals i les relacions entre agents. Durant la seua intervenció, la professora també apuntà que “la política i la pràctica educatives no són neutres i hi ha espai de transformació i millora per a la justícia social” així com també la conveniència “d’afavorir pràctiques pedagògiques que generen motivació, curiositat i gust per l’aprenentatge de tot l’estudiantat” i identificar els professionals de l’educació i el professorat com a agents clau del canvi.

La Jornada continuà amb una taula d’experiències conduïda per Alícia Villar Aguilés, delegada de Trajectòries Acadèmiques i professora de Sociologia de la UV, sobre graus poc coneguts que s’imparteixen a la Universitat de València. Així, es van escoltar píndoles breus de reflexió sobre el grau en Sociologia, amb Rafael Castelló Cogollos, professor del grau, i Vera Massaguer Cutillas, doctoranda en Sociologia de l’educació superior (UV). Al seu torn, sobre el grau en Informació i Documentació intervingueren Adolfo Alonso Arroyo i Irene Grau Català, professor i estudiant del mateix grau, respectivament, i explicaren l'evolució d’aquests estudis en els últims anys per adaptar-se a les necessitats digitals. Finalment, sobre el grau en Enginyeria Telemàtica parlaren Miguel García Pineda i Ana Iziar Canalejas Lorenzo, professor i estudiant del grau, respectivament, i ambdós subratllaren l’elevada ocupabilitat d’aquesta enginyeria.

Per tancar aquesta trobada formativa i informativa, Isabel Vázquez Navarro, vicerectora d’Estudis, presentà les novetats de la Universitat de València per al curs 2023-2024, entre les quals destaca la implantació dels dobles graus Matemàtiques + Enginyeria Informàtica i Matemàtiques + Enginyeria Telemàtica, a més d’un doble grau internacional en Traducció. Vàzquez insistí en que “les universitats públiques tenen l’obligació de tenir una oferta de titulacions el més variada possible”. Per la seua part, Antoni Gil Trilles, coordinador general de les proves d’accés a la universitat del Sistema Universitari Valencià, explicà que a hores d’ara encara no està publicada la normativa estatal sobre l’accés a la universitat i que les proves de 2023 “recuperaran la normalitat que s’havia perdut aquests anys enrere”.

La Jornada d’Informació a professionals de l’orientació i equips directius, de la qual s’ha celebrat la XXVII edició enguany, enceta el programa Conèixer la Universitat 2023, que també inclou les Visites a la Universitat, que recuperen la presencialitat i tindran lloc del 13 al 17 de febrer; la participació en UNIferia, una fira virtual que organitza la CRUE; i la sessió informativa sobre admissió i matrícula en la Universitat de València que se celebrarà al juny.

​​​​​​​