Logo de la Universitat de València Logo Servei d'Informació i Dinamització Logo del portal

Tres dies d’intensos debats en la Lliga interna de la Universitat de València

  • Servei d'Informació i Dinamització - Blasco Ibáñez
  • 25 de novembre de 2022
Equip guanyador i equip finalista de la Lliga de debat interna de la UV
Equip guanyador i equip finalista de la Lliga de debat interna de la UV

Del 22 al 24 de novembre, vint-i-cinc estudiants de diferents titulacions han disputat la Lliga de debat interna de la UV, argumentant a favor i en contra d’un tema polèmic i de total actualitat: «És sostenible el turisme?». D’entre els participants en aquesta fase local de la Lliga, s’escollirà l’equip representant de la UV per a la Lliga de Debat de la Xarxa Vives que acollirà la Universitat de València en 2023.

Després de tres jornades d’intensos debats, ha estat l’equip format per Tomás Atanes Arnal, Alba Baldayo Abad, María Vila Soriano i Santiago Sánchez Pello, de capità,  qui s’ha imposat en la competició. El premi a la millor oradora ha estat per a María Vila Soriano, estudiant del doble grau en Dret i Economia. Els sis equips que han disputat la Lliga estaven format per estudiants de les facultats d’Economia, Medicina i Odontologia, Dret, Biologia, Fisioteràpia, Geografia i Història i Filologia, Traducció i Comunicació, Ciències Socials i Psicologia i Logopèdia.

Els membres dels jurats han destacat el bon nivell dels oradors i les oradores que han aconseguit transmetre amb claredat i concisió els seus arguments, a favor o en contra del tema proposat enguany. La posició que ha de defensar cada equip es decideix per sorteig, just abans d’iniciar cada debat, i els oradors i oradores tenen diversos torns per exposar els seus arguments, refutar els de l’equip contrari i acabar de convèncer els jutges en la fase de conclusions.

Els jurats de la fase local han estat formats per professorat de la Universitat de València: Ferran Grau Codina, del Departament de Filologia Clàssica; Carmen Zornoza Gallego, del Departament de Geografia; i Miquel Nicolás Amorós i Adrià Martí Badia, del Departament de Filologia Catalana.

Prèviament a la Lliga interna, l’estudiantat ha rebut la formació Parlar en públic: curs preparatori de la Lliga de Debat Universitària. Es tracta d’una activitat que prepara l’estudiantat a realitzar discursos orals destinats a convèncer, proposa exercicis i dinàmiques per a perdre la por a parlar en públic, treballa la veu i el cos i també inclou fer pràctiques de debats. Enguany, aquest curs ha estat impartit per Gonçal López-Pampló Rius, professor del Departament de Filologia Catalana de la Universitat de València; Nuria Martin, directora de teatre, actriu i docent especialitzada en interpretació, i Ruben Arnandis i Agramunt, professor del Departament de Geografia de la Universitat de València.


La Universitat de València, seu de les lligues de debat de 2023

Coincidint amb la presidència de la Xarxa Vives d’Universitats per part de la rectora Maria Vicenta Mestre, la Universitat de València acollirà la celebració de les lligues de debat que organitza la Xarxa.

Per una banda, la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat tindrà lloc del 22 al 24 de març i tindrà com a tema la qüestió següent: «Cal regular les xarxes socials per combatre la desinformació?».

D’altra banda, la Lliga de Debat Universitària proposa com a tema de debat «És sostenible el turisme?» i se celebrarà del 27 al 29 de març de 2023. Els membres de l’equip representant de la Universitat se seleccionaran d’entre tots els estudiants que han participat en la fase local de la Lliga de debat interna, que impulsa la Delegació d’Estudiants i organitza el Servei d’Informació i Dinamització (Sedi).

La Lliga de Debat Universitària, de la Xarxa Vives, és una competició dialèctica en la qual diferents equips d’estudiants universitaris debaten sobre un tema polèmic i d’actualitat. L’objectiu de la competició, que s’organitza des de 2005, és fomentar l’ús de la paraula i potenciar capacitats com l’argumentació, l’oratòria, la recerca d’informació, el treball en col·laboració, la posada en escena i la relació amb estudiants d’altres universitats que formen part de la Xarxa Vives d'Universitats.