L'objecte del programa de Voluntariat Cultural UV és contribuir a la difusió del coneixement a través dels productes culturals que la Universitat genera, fomentar el coneixement del patrimoni cultural de la UV, sensibilitzar la societat sobre el paper d’aquesta institució en el desenvolupament social a través del seu patrimoni i dinamitzar la participació social des de la cultura i el patrimoni, tant en la comunitat universitària com en la societat en general.
La participació en aquest voluntariat implica 25 hores de formació i el compromís de participació en les accions que desenvolupe el Voluntariat Cultural UV amb una dedicació de 25 o 50 h al llarg del curs 2020/2021 .
El SEDI dona suport a aquesta iniciativa de voluntariat i organitza també la formació bàsica i específica necessària per a la incorporació de l’estudiantat en les propostes de participació.
A) FORMACIÓ
Dates: del 6 al 21 de novembre de 2020.
Modalitat: curs en línia, mitjançant Aula Virtual, de 25 h de duració. Es combinen sessions de videoconferència amb el professorat i tasques per a realitzar i lliurar autònomament. Les sessions síncrones a les quals les persones participants han de connectar-se necessàriament són els dies següents:
- 6 de novembre, de 16 a 20 h
- 7 de novembre, de 10 a 14 h
- 13 de novembre, de 16 a 20 h
- 14 de novembre, de 10 a 14 h
- 20 de novembre, de 16 a 20 h
- 21 de novembre, de 10 a 14 h
Programa
- Bloc comú: Formació bàsica sobre voluntariat (8 hores).
- Diagnòstic de la pobresa i l’exclusió
- Agenda 2030 i Universitat
- Voluntariat i responsabilitat social
- Bloc específic (17 hores).
- Què és el patrimoni cultural?
- Conducció de grups
- Contribució de la cultura i el patrimoni al desenvolupament humà sostenible
- Patrimoni universitari i Agenda 2030
- Habilitats discursives
- La comunicació del patrimoni en les xarxes socials
- Recursos digitals per al patrimoni universitari
- El patrimoni cultural i la història de la UV
- Programa d’exposicions de la UV
- Llenguatge no sexista i inclusiu en la conducció de grups
Professorat
- Adrià Besó, professor titular del Departament d’Història de l’Art de la UV i conservador del Patrimoni de la UV.
- Sacramento Pinazo, professora titular del Departament de Psicologia Social de la UV.
- Magdalena Ruiz, periodista del Servei de Cultura Universitària de la UV.
- Norberto Piqueras, tècnic d’exposicions del Servei de Cultura Universitària de la UV.
- David Sánchez, professor associat del Departament d’Història de l’Art de la UV.
- Joaquim Revert Roldán, cap de les àrees de Cooperació i Voluntariat cultural, tècnic superior de gestió de la Fundació General de la Universitat de València.
Horari
- Horari complet [PDF]
B) PARTICIPACIÓ EN EL VOLUNTARIAT CULTURAL UV
L’oferta del Voluntariat Cultural UV consta de 3 programes diferents. L’estudiantat pot optar per participar en una o dues de les accions següents:
UV a prop
L’objectiu d’aquesta iniciativa és donar a conèixer la Universitat a través del seu patrimoni i la contribució al desenvolupament social, la justícia i les llibertats.
- L'estudiantat voluntari ha de col·laborar en les visites guiades als edificis, sales, arxius i patrimoni de la Universitat de València (Centre Cultural La Nau i Palau Cerveró) i en les visites a les exposicions temàtiques (presencials i/o virtuals).
- Dedicació: 10 visites guiades.
CulturOpen
A través de la visita a exposicions temàtiques i artístiques, es proposa ampliar els coneixementsi cultivar les emocions.
- L’estudiantat voluntari ha de col·laborar en un taller d’actualització del discurs patrimonial de la UV en relació als drets humans i l’Agenda 2030.
- Dedicació: elaboració de 5 fitxes de patrimoni UV-ODS.
Connexions
En aquesta proposta, l’estudiantat voluntari es convertirà en ambaixador o ambaixadora de la cultura i el patrimoni universitari, especialment a través de les xarxes socials.
- L’estudiantat voluntari, a partir del perfil propi en xarxes socials, haurà de difondre i compartir el patrimoni de la UV des de la percepció pròpia i/o institucional.
- Dedicació: 15 publicacions pròpies en perfils propis de xarxes socials sobre patrimoni cultural /exposicions de la UV i 20 interaccions/comparticions de publicacions de la UV referides a aquesta àrea.
RECONEIXEMENT ACADÈMIC
L’estudiantat de grau que hi participe pot obtenir reconeixement en crèdits ECTS, sempre que es verifique l’aprofitament de la formació i la participació en les accions de voluntariat acordades.
- Formació i participació en un dels programes: 2 crèdits ECTS.
- Formació i participació en dos dels programes: 3 crèdits ECTS