El voluntariat en l’àmbit del refugi busca generar i consolidar processos participatius transformadors al voltant del desplaçament forçat i la lluita contra la xenofòbia.
Si participes en aquesta proposta comprendràs les diferents figures de la mobilitat humana, juntament amb les seues causes, característiques i particularitats. També coneixeràs les circumstàncies i les xifres del desplaçament forçat i aprendràs les tècniques i recursos per a la sensibilització i la difusió de la realitat del refugi.
Una vegada finalitzada la formació, es pot participar en el programa de voluntariat de sensibilització sobre el refugi proposat per ACNUR, a través de l’Observatori del Refugi.
Mira la proposta!
Consulta les tasques, la dedicació i el calendari previst en la proposta d'aquest voluntariat. I, si t’interessa, continua llegint per tenir tots els detalls sobre la formació inicial.
Primer, formar-se
- Duració: 15 hores
- Calendari de sessions: els divendres 31 de gener i 7, 14 i 21 de febrer de 2025
- Horari: vesprada
- Modalitat: presencial
- Places: 25
- Distribució horària i aules [PDF]
Contingut
- Bloc comú: Formació bàsica sobre voluntariat (5 hores)
- Per què el voluntariat? Dades, realitats i dinamismes socials que generen l’oportunitat i la conveniència de l’acció voluntària. Estratègies de comprensió de l’entorn i d’identificació d’opcions d’actuació.
- Què és el voluntariat? Què és i què no és voluntariat. Eines i estratègies per a una acció voluntària centrada en la promoció. Processos personals i col·lectius que permeten passar de la sensibilització a l’acció transformadora.
- Bloc específic (10 hores)
- Introducció al mandat de l’ACNUR.
- Construcció de noves narratives sobre el refugi i la immigració.
- Causes i conseqüències del desplaçament forçat al món.
- Conceptes bàsics sobre drets humans i desplaçament forçat.
- Protecció de les persones desplaçades en situació de vulnerabilitat.
- Agents de canvi.
- Conceptes de campanya: metodologia per a organitzar-les. Campanyes eficaces.
- Eines per a realitzar una campanya. Avantatges i inconvenients.
- Descripció de la dinàmica de disseny i execució de campanyes.
- Selecció de temàtiques i posada en marxa de projectes.
Professorat
- Antonio Ariño Villarroya, catedràtic de Sociologia del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València.
- Ramón Llopis Goig, catedràtic de Sociologia del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València.
- Enrique Gonzalez Luis, cap d'estudis del centre de formació professional de Cambra de Comerç de València i voluntari.
- Javier Garcia Pons, voluntari de l’Associació Pentagrama Salut Mental i patró de la Fundació Nova Terra.
- Marta Rivas Muro, coordinadora de projectes d’incidència i educació per a la ciutadania global del Comitè espanyol d’ACNUR - CV.
- Anna Buchardó Parra, professora del Departament de Dret Constitucional, Ciència Política i Administració de la Universitat de València.
- Jorge Castañeda, consultor expert en campanyes i comunicació social.
I després, fer voluntariat
Les persones que completeu la formació, tindreu l’oportunitat de sol·licitar participar en el voluntariat proposat. Al document de proposta (el teniu més amunt, en Mira la proposta!), trobareu explicat el programa, les tasques, el calendari general i les hores de dedicació.
Des del Sedi us posarem en contacte amb les persones responsables del voluntariat per a què concreteu els termes específics de la vostra participació, segons el vostre horari acadèmic i possibilitats de dedicació.
Confirmació d'inscripció i noves sol·licituds
- Del 12 de desembre de 2024 al 19 de gener 2025.
- Les persones admeses abans de l’ajornament de dates, hauran de confirmar la disponibilitat per seguir amb el programa i l’àmbit elegit.
- A més, s’obri la inscripció a més estudiants, sempre que queden places lliures.
|