Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Els divulgadors Álvaro Martínez i Jesús Purroy debaten sobre la ciència disruptiva

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 22 d’abril de 2024
cartell

L’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València acull aquest dimecres 24 d’abril a les 19 hores la conversa “El futur de la ciència disruptiva”, amb el químic Álvaro Martínez i el biòleg i divulgador Jesús Purroy, els quals conversaran sobre el futur de la ciència disruptiva, dins del cicle de converses “El nostre futur amb la ciència”.

Aquesta efemèride s’organitza entre gener i setembre amb motiu del 30 aniversari del Premi Europeu de Divulgació Científica “Estudi General” (Premi EG), convocat per la Universitat de València i l’Ajuntament d’Alzira, i de la col·lecció de llibres “Sense Fronteres” (Publicacions de la Universitat-Bromera), on s’editen les obres guanyadores.

Álvaro Martínez, químic especialista en nanotecnologia i doctor per la Universitat de València, màster en periodisme i comunicació científica (UNED), i investigador a la Universitat de París-Saclay, és autor del llibre L’oxigen. Història íntima d’una molècula corrent, premi EG 2020.

Jesús Purroy, biòleg, divulgador científic i empresari, fou director científic del Parc Científic de Barcelona. Columnista de la revista Mètode, és autor de Tot el que cal saber per saber-ho tot, premi EG 2007.

El cicle “El nostre futur amb la ciència” està organitzat per l’Espai Ciència (Octubre Centre de Cultura Contemporània de València) i, entre d’altres, hi col·labora la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de la UV. Totes les converses són moderades per la periodista Reis Juan.

El Premi Europeu de Divulgació Científica “Estudi General”, dotat amb 12.000 euros i convocat en col·laboració amb Edicions Bromera, té la finalitat d’estimular la creació i la difusió d’obres que, amb un llenguatge entenedor, posen a l’abast del públic general i de l’estudiantat preuniversitari en particular, els avanços científics i tecnològics, i també la divulgació d’aspectes interessants de les diverses branques del saber. La col·lecció “Sense Fronteres”, dirigida per la catedràtica de Periodisme Carolina Moreno, inclou fins ara 47 llibres, en valencià. A més, algunes d’aquestes obres s’han traduït al castellà i estan disponibles en la col·lecció “Sin Fronteras”.

El 22 de maig, el biòleg Joandomènec Ros i l’ambientòleg i divulgador Andreu Escrivà tractaran el futur del planeta; el dia 29, el neuròleg Jose R. Alonso i el catedràtic de Psiquiatria Adolf Tobeña participaran en la conversa “El futur del cervell humà”.

Arcadi Navarro, investigador ICREA i biòleg, i la física Susanna Manrubia parlaran del futur de la ciència en temps de banalitats, el 18 de juny; mentre que l’arqueòleg Valentín Villaverde i el neurobiòleg Juan Nácher compartiran l’última conversa, el 18 de setembre: “Què ens fa humans?”.

L’última conversa organitzada, el 17 d’abril, va ser “La ciència en la literatura”, amb el metge Ramon Gomis i el químic i divulgador Xavier Duran.

Les converses són una acció que forma part del Pla Anual de Divulgació Científica de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació, cofinançat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECyT) i el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.