Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Els divulgadors Joandomènec Ros i Andreu Escrivà debaten sobre el futur del planeta

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 9 de maig de 2024
cartell

L’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València acull aquest dimecres 22 de maig a les 19 hores la conversa “El futur del planeta”, amb el biòleg Joandomènec Ros i l’ambientòleg Andreu Escrivà, dins del cicle de converses “El nostre futur amb la ciència”, moderat per la periodista Reis Juan.

Aquesta efemèride s’organitza entre gener i setembre amb motiu del 30 aniversari del Premi Europeu de Divulgació Científica “Estudi General” (Premi EG), convocat per la Universitat de València i l’Ajuntament d’Alzira, i de la col·lecció de llibres “Sense Fronteres” (Publicacions de la Universitat-Bromera), on s’editen les obres guanyadores.

Joandomènec Ros, catedràtic emèrit d’ecologia (Universitat de Barcelona) i expresident de l’Institut d’Estudis Catalans, és autor d’El segle de l’ecologia. Els problemes del medi ambient (i algunes solucions), editat per Bromera i Publicacions de la Universitat de València (PUV), en 2004.

Per la seua banda, Andreu Escrivà és doctor en biodiversitat per la Universitat de València. Treballa a la Fundació Observatori del Canvi Climàtic de l’Ajuntament de València i és autor del llibre Encara no és tard. Claus per a entendre i aturar el canvi climàtic, guardonat amb el Premi Europeu de Divulgació Científica “Estudi General” l’any 2016.

El cicle “El nostre futur amb la ciència” està organitzat per l’Espai Ciència (Octubre Centre de Cultura Contemporània de València) i, entre d’altres, hi col·labora la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de la UV.

El Premi Europeu de Divulgació Científica “Estudi General”, dotat amb 12.000 euros i convocat en col·laboració amb Edicions Bromera, té la finalitat d’estimular la creació i la difusió d’obres que, amb un llenguatge entenedor, posen a l’abast del públic general i de l’estudiantat preuniversitari en particular, els avanços científics i tecnològics, i també la divulgació d’aspectes interessants de les diverses branques del saber. La col·lecció “Sense Fronteres”, dirigida per la catedràtica de Periodisme Carolina Moreno, inclou fins ara 47 llibres, en valencià. A més, algunes d’aquestes obres s’han traduït al castellà i estan disponibles en la col·lecció “Sin Fronteras”.

El dia 29, el neuròleg Jose R. Alonso i el catedràtic de Psiquiatria Adolf Tobeña participaran en la conversa “El futur del cervell humà”. A més, Arcadi Navarro, investigador ICREA i biòleg, i la física Susanna Manrubia parlaran del futur de la ciència en temps de banalitats, el 18 de juny; mentre que l’arqueòleg Valentín Villaverde i el neurobiòleg Juan Nácher compartiran l’última conversa, el 18 de setembre: “Què ens fa humans?”.

Les converses són una acció que forma part del Pla Anual de Divulgació Científica de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació, cofinançat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECyT) i el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.