Membres de SMIrg obtenen un premi d'investigació de la Fundació Universitària Vall d'Albaida - Campus d'Ontinyent

  • Grupo de Investigación en Gestión del Deporte e Innovación (SMIrg)
  • Alberto Vidal Vilaplana
  • 22 octubre de 2022
Els membres de SMIrg que componen l'equip investigador guardonat amb el premi d'investigació. A la imatge, d'esquerra a dreta: Mario Alguacil, Alberto Vidal, Fernando Garcia, Ana Gómez, Pablo Jiménez, David Parra, Manel Reig
Membres de l'equip investigador

El projecte, guardonat amb el premi d'investigació, analitza les barreres que provoquen que les adolescents de la zona rural de la Vall d'Albaida no s'adhereixen a l'activitat física i esportiva.

L'estudi determinarà quines barreres podrien estar provocant que les adolescents de la zona oriental de la Vall d'Albaida no s'estiguen adherint a l'activitat física, atès que, a trets generals, a partir dels 12 anys es redueix notablement la pràctica esportiva als joves. El projecte, titulat 'La pràctica fisicoesportiva dels adolescents a la zona rural de la Vall d'Albaida: intencions futures i barreres', ha estat un dels treballs guanyadors dels primers premis de recerca que lliura la Fundació Universitària Vall d'Albaida - Campus d’Ontinyent, que és un dels reconeixements amb més quantia econòmica a nivell estatal dins l'àmbit universitari. Amb aquest reconeixement, que comporta una dotació de 4.000 euros, l'equip que dirigeix el professor Dr. David Parra Camacho (Facultat de Ciències de l'Activitat Física i l'Esport de la Universitat de València) disposa del termini d'un any per investigar si disminueix l'esport entre les adolescents de la zona rural de la comarca i quins factors podrien estar darrere.

“El que està comprovat és que hi ha un descens molt acusat de l'activitat física als joves a partir dels 12-13 anys, tant en homes com en dones. Tot i això, hi ha estudis que demostren que en el gènere femení està més accentuada aquesta disminució, ja siga en zones rurals o urbanes. Alguns estudis, en concret a la Comunitat Valenciana, han demostrat que a les zones rurals les xiques practiquen menys esport. En aquest sentit, volem veure si això es reprodueix a la comarca de la Vall d’Albaida i veure com estan els nivells d’activitat física i esport en aquesta zona, principalment en les xiques adolescents”, explica l’IP del projecte.   

Tot i que el projecte encara es troba a la fase inicial, David Parra explica que s'estudien diferents hipòtesis que podrien estar darrere d'aquesta disminució de l'activitat física. “Al principi les barreres que estudiem són les clàssiques que normalment solen estar relacionades amb la manca de temps”, assenyala el professor. Tot i això, podrien existir altres com “les diferents oportunitats de lleure que dispose la zona, obligacions relacionades amb deures acadèmics, l'absència d'un horari que s'ajuste a les seues necessitats o que els seus iguals no practiquen activitat esportiva, ja que es tracta d'un col·lectiu molt influent a l'hora de determinar si una persona continuarà practicant esport”, descriu. En aquesta línia, l'equip investigador també apunta que podrien existir altres aspectes relacionats amb “l'autoconcepte”, és a dir, “si es perceben com a persones competents a nivell motriu o no”.

Equip investigador

L'equip investigador està conformat pels membres de SMIrg, el Dr. David Parra Camacho, Dr. Mario Alguacil Jiménez, Dr. Fernando García Pascual, Dra. Ana María Gómez Tafalla i els doctorands Alberto Vidal Vilaplana, Pablo Jiménez Jiménez i Manel Reig Giner. Amb aquest projecte, l'equip investigador pretén que l'estudi puga tenir aplicacions pràctiques en un futur i que aquestes puguen ser útils tant per als centres educatius com per als municipis. La investigació pot servir per desenvolupar plans estratègics d'esport a l'àmbit i altres accions per fomentar l'activitat física en aquestes edats. Tot això sota la premissa de reduir les barreres i els obstacles que podrien fer disminuir l'activitat esportiva d'aquest col·lectiu.

Metodologia del projecte

Per dur a terme la investigació es realitzarà una enquesta tancada adreçada a alumnes dels quatre cursos de l'ESO i primer de Batxillerat de quatre centres educatius de la zona rural de la comarca. L’estudi demoscòpic es realitzarà als instituts següents: IES Vermellar (l'Olleria), IES Les Foies (Benigànim), IES Manuel Sanchis Guarner (Castelló de Rugat) i l'IES José de Ribera (La Pobla del Duc).