El professor José Elías Esteve, elegit jutge del Tribunal Russell

José Elías Esteve.

El professor de la Universitat de València José Elías Esteve Moltó ha estat elegit jutge del Tribunal Permanent dels Pobles –més conegut com a Tribunal Russell– per a la sessió que entre el 7 i el 10 de desembre se celebrarà a Bremen (Alemanya) i en la qual es determinarà si s’està cometent genocidi contra el poble tàmil a Sri Lanka.

En una nota oficial, el Tribunal Permanent dels Pobles, destaca la trajectòria de José Elías Esteve com a jurista internacional i expert legal sobre el Tibet, així com la seua condició d’advocat principal que va investigar i va redactar dues querelles per crims internacionals comeses per dirigents de Xina en el Tibet i una recent per crims a Birmània. Professor de Dret Internacional a la Universitat de València, investigador i secretari de l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València(IDH), José Elías Esteve serà l’únic jurista espanyol que formarà part del tribunal.

El Tribunal Russel va ser fundat pel filòsof i matemàtic Bertrand Russell amb el concurs d’escriptors de la talla de Jean-Paul Sartre, James Baldwin i Julio Cortázar arran de la guerra de Vietnam. En una sessió, celebrada 2010 a Dublín (Irlanda), el Tribunal va dictaminar que, durant els mesos finals de la guerra a Sri Lanka s’havien comès crims de guerra i crims contra la humanitat contra la població tamil. També va sostenir que la pressió dels governs de Regne Unit i d’Estats Units va contribuir a la ruptura del procés de pau de 2002 entre els Liberation Tigers of Tamil Eelam i el Govern de Sri Lanka, la qual cosa va precipitar la guerra. Malgrat les acusacions presentades al Grup Especial, en aquest moment el procediment no contenia l’acusació de genocidi, però pel caràcter de les proves que tenen davant si, el panell de jutges determina ara que pot ser necessària una major investigació en relació amb la qüestió del genocidi.

Sobre l’IDH

Creat en l’any 2005, i dirigit en l’actualitat per la professora Consuelo Ramón, l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València (IDH) ha rebut del Ministeri d’Educació l’Esment d’Excel•lència pel seu programa de doctorat Drets Humans, Democràcia i Justícia Internacional. L’IDH va obtenir en 2008 una ajuda dins del programa Consolider-Ingenio 2010. L’institut forma part d’un projecte en el qual participen dotze grups d’investigació de diferents universitats espanyoles, coordinat per l’Institut de Drets Humans Bartolomé de las Casas de la Universidad Carlos III de Madrid. El projecte seleccionat es denomina ‘El temps dels drets’ i el seu investigador principal ha estat el professor Gregorio Peces-Barba. Consolider-Ingenio 2010 és la principal via de finançament del Pla Nacional d’Investigació Científica, Desenvolupament i Innovació Tecnològica 2008-2011 per a projectes d’alta qualitat. Va ser la primera ocasió en què un equip format per investigadors pertanyents a l’àmbit jurídic va obtenir una ajuda d’aquest tipus, majoritàriament dirigida a contextos científics allunyats de les Humanitats i de les Ciències Socials. 

+Info: http://idh.uv.es/

 

Data d'actualització: 5 de de desembre de 2013 12:06.

Llista de notícies