El professor de la Universitat de València Santiago Mas-Coma, nou president de la Federació Mundial de Medicina Tropical

Santiago Mas-Coma.

Santiago Mas-Coma, catedràtic de Parasitologia de la Universitat, ha estat triat president de la Federació Mundial de Medicina Tropical per als pròxims vuit anys. L'elecció es va produir durant el Congrés Mundial de Medicina Tropical, celebrat en Rio de Janeiro (Brasil), amb afluència de més de 7000 especialistes. Mas-Coma és director del centre col·laborador de la OMS (WHO CC) en la Universitat.

El càrrec de president ha adquirit major responsabilitat després de la 66th World Health Assembly, celebrada en Ginebra, Suïssa, el passat cap de setmana, on es va adoptar una resolució històrica sobre les denominades 17 malalties desateses (Neglected Tropical Diseases) principals. Aquesta resolució fa referència a totes les mesures i recomanacions efectuades dins del denominat NTD Roadmap, dissenyat pel comitè d’experts WHO-STAG al que el professor Mas-Coma pertany des de fa anys. En aquest full de ruta es marquen els objectius mundials per a 2015 i 2020, i està elaborat amb aportacions d'organitzacions del món, públiques i privades, involucrades en salut en un o altre aspecte.

Les implicacions són transcendentals per a la humanitat (milers de milions de persones afectades per malalties causants del subdesenvolupament en el món) i també concretament per als quals treballen en malalties parasitàries i cooperació internacional a tots els nivells. Per a fer-se una ràpida idea de les magnituds, solament l’Ascariasis afecta ja a 1.300 milions de persones en l'actualitat; l’Ancylostomiasis, a 700 milions; la Trichuriasis, a 500 milions; o la Schistosomiasis, a 250 milions. Unes altres, com el Dengue o la Fascioliasis, estan emergint i causant incessants epidèmies en tots els continents en aquests últims anys per les seues interrelacions amb el canvi climàtic i el canvi global.

La important quantitat de fons, en gran part ja compromesos i en molts casos ja aportats, que s'espera destinar per a la consecució dels al·ludits objectius va a obrir moltes esperances en les zones més depauperades del món i places de treball per onsevulla.
 

Data d'actualització: 30 de de maig de 2013 13:24.

Llista de notícies