El Rector Peset acull la presentació del documental “Dones universitàries: un camí cap a la igualtat”

Imatge de xiquetes de l'escola municipal Leon Diecinueve

El Col·legi Major Rector Peset va acollir dilluns la presentació del documental “Dones universitàries: un camí cap a la igualtat”. El documental relata la història de la lluita de les dones pels drets de la dona en el seu intent d’aconseguir un espai en la universitat i els centres d’investigació durant el període històric que comprén des del Sexenni Revolucionari fins a la Guerra Civil.

El documental mostra l’enorme tasca d’aquelles avançades o pioneres lluitadores, sense les quals no hauria sigut possible arribar a la situació actual. Sense obviar el camí que encara queda per recórrer, ‘Dones universitàries’ comença i acaba amb un esperit optimista sobre els grans progressos aconseguits quant a la igualtat entre gèneres i, sobretot, a la presència de les dones en les universitats i els centres de recerca. 

El relat condueix l’espectador per les distintes etapes que ha hagut de passar la dona universitària i investigadora en el camí cap a la igualtat: els difícils anys de la darreria del segle XIX, quan havien de vèncer una infinitat d’obstacles per a ser admeses en les universitats; i l’etapa de consolidació i ampliació de les conquestes que significaren els decrets de 1910, que permetien a les dones matricular-se en centres oficials d’ensenyament superior sense cap trava especial i les habilitava per a l’exercici de les professions corresponents.

També mostra el paper clau de les noves institucions com la Institució Lliure d’Ensenyament i les creades davall la seua influència, com ara la Junta per a l’Ampliació d’Estudis i la  Residència de Senyoretes, que donaren suport a les dones universitàries i investigadores. No s’oblida tampoc de l’aparició de distintes associacions nacionals i internacionals, com la Federació Internacional de Dones Universitàries i la Federació Universitària Escolar, entre altres.

També dedica un apartat especial a la importància de la Segona República, que va aprofundir en els èxits aconseguits en l’educació de la dona i va donar un gran impuls a l’educació, la cultura i la investigació. Els triomfs assolits durant la Segona República es van perdre posteriorment amb la instauració de la dictadura franquista, però no es va poder detindre el camí cap a la igualtat.
 

Data d'actualització: 13 de de març de 2012 08:00.

Llista de notícies