University of Valencia logo Logo University Research Institute in Social Economy, Cooperativism and Entrepreneurship Logo del portal

Presentació de Report For Good: L'eina digital, senzilla i gratuïta per a gestionar la sostenibilitat en les empreses.

  • December 20th, 2023
Image del projecte

El Parc Científic de la Universitat de València va albergar el matí del 19 de desembre, l'acte de presentació d'una nova solució que permet realitzar un diagnòstic de l'organització en matèria de sostenibilitat i elaborar les memòries per a comunicar els resultats aconseguits als grups d'interés.

Report For Good naix a la Universitat de València gràcies al finançament de l'Agència Valenciana de la Innovació - Programa Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) Comunitat Valenciana 2021-2027; amb l'objectiu d'oferir una plataforma digital ludificada en format WebApp que ajude les empreses a diagnosticar i mesurar el seu acompliment en sostenibilitat, permetent la creació sistemàtica d'informes de sostenibilitat adaptats a les exigències de reporte dels grups d'interés amb els quals s'interrelacionen.

L'acte va ser inaugurat amb un desdejuni i la posterior intervenció de Tomás González Cruz, investigador de IUDESCOOP i líder del projecte, qui va parlar de les motivacions per a emprendre esta iniciativa des de la universitat i la proposta de valor de la qual és «posar llum en el camí cap a la sostenibilitat». Una solució pensada per a aquelles empreses de menor grandària que no compten amb recursos i eines dedicats en exclusiva a la gestió de la sostenibilitat, als qui els proporcionarem una eina que de manera senzilla permeta l'elaboració d'una primera memòria i facilite la recopilació de la informació i gestió d'esta.

Com a ponent convidat, Paco Álvarez Molina, Portaveu internacional de l'Economia del Bé Comú (EBC) i Representant de la EBC en els grups de treball de EFRAG, va fer una xarrada sobre el significat de la vertadera sostenibilitat i l'estat actual de les directives europees en esta matèria.

Va destacar que la sostenibilitat no pot tindre cognoms (social, econòmica o ambiental) i que totes les empreses, estiguen obligades o no, han de gestionar el seu acompliment i contribució per a aconseguir un desenvolupament sostenible real.

Quant al que està passant a la UE a nivell de directives, Paco va recordar la recent aprovació de la CSRD i va avançar que el desenvolupament reglamentari és pròxim a acabar-se i després passarà a aprovació del Parlament Europeu. Es preveu que per a Juny de 2024 s'haja culminat este procés.

Una altra notícia fresca de la qual es va parlar va ser l'acord polític aconseguit entre la Comissió de la UE, el Consell i el Parlament, sobre els punts crítics de la CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive), una fita important per als drets humans i la protecció del medi ambient en les cadenes de subministrament i subcontractació.

Paco va insistir en el rol clau que juguen les pymes i va instar a sumar-se al moviment sostenible encara que no existisca obligatorietat, perquè és la manera de preparar-se per al que ve i aplicar la vertadera sostenibilitat.

Finalment, va destacar la importància que entitats independents com la universitat, promoguen iniciatives i solucions que ajuden les empreses a recórrer el camí. Bé siga amb eines o formació especialitzada.

A continuació, Deyanira Sánchez Amézquita, investigadora de IUDESCOOP i membre de l'equip d'este projecte, va realitzar la demostració de la plataforma que ja està disponible en www.reportforgood.com

Per a fer ús de Report For Good, es realitza un procés de 3 passos per a donar d'alta a l'empresa i a l'usuari.

Una vegada s'accedix amb el nou usuari i contrasenya, es procedix amb carregar la informació empresarial responent una sèrie de preguntes organitzades per mòdul o àrea funcional (recursos humans, finances, producció, etc).

A través de la informació subministrada, l'eina calcula indicadors d'acompliment en 4 dimensions: social i laboral, medi ambient, ètica i governança, econòmica i d'innovació.

El sistema d'indicadors d'esta primera versió de la plataforma coincidix amb el del Registre d'Entitats Valencianes Responsables per a facilitar a les empreses la preparació de la informació i l'elaboració de la memòria de sostenibilitat que després li permeta sol·licitar la qualificació de la Generalitat Valenciana.

En la mesura que l'empresa avança en la completesa de la informació, pot generar informes de seguiment tipus semàfor, a través dels quals visualitzar les àrees fortes o de millora.

Quan l'empresa ha completat el 100% de les preguntes, pot crear una memòria de sostenibilitat.

Esta funcionalitat de la plataforma entrega a les empreses una plantilla de memòria que oferix una estructura que pot adaptar a les seues necessitats.

L'avantatge és que ve emplenada amb les dades prèviament ingressades i amb els indicadors de gestió calculats i organitzats. La plantilla també oferix una guia orientativa sobre les descripcions de text que hauria d'incloure l'empresa en relació a la secció i indicador.

Un altre benefici de la plataforma és l'accés a una zona d'aprenentatge. En esta secció ja es troben disponibles més de deu entrades de contingut d'actualitat i formatiu, el que també està disponible a través de la newsletter i les xarxes socials de Report For Good.
 

Images: