El Seminari Internacional Powercoop sobre Comunitats Energètiques d'Autoconsum se celebrarà els pròxims dies 24 i 25 de gener de 2024 en Coímbra, coincidint amb la proximitat del Dia Mundial de l'Educació Ambiental, que se celebra cada 26 de gener. L'esdeveniment, organitzat per la Universitat de Coímbra amb la col·laboració del IUDESCOOP-UV i del ISCAP de Porto, destacarà la transició ecològica cap a una economia neutra en carboni i el seu impacte en la societat, l'economia i el medi ambient. El Seminari es podrà continuar també en línia, prèvia inscripció.
El Seminari està dirigit per les professores Teresa Carla Trigo, de la Facultat d'Economia de la Universitat de Coímbra; Maria José Vañó, Investigadora principal del projecte POWERCOOP i directora del IUDESCOOP-Universitat de València, i Deolinda Meira, professora del ISCAP de Porto.
Segons expliquen les directores del Seminari, un aspecte crucial que s'abordarà en el mateix és la importància de l'accessibilitat a l'energia. «L'energia es torna sostenible no sols per la utilització d'energies renovables, sinó perquè les comunitats i els països més pobres tenen accés a ella», afirmen. A més, advertixen que la no accessibilitat a l'energia «pot obstaculitzar els esforços per contindre futures pandèmies, des de proporcionar subministrament elèctric a establiments sanitaris, fins a aconseguir aigua neta per a una higiene essencial, o permetre comunicacions i servicis TIC per a connectar a les persones».
«L'accés a l'energia ha de prioritzar-se per a oferir solucions energètiques als sectors més vulnerables, emfatitzant en el repte que suposa el gènere i la vulnerabilitat de les dones, i buscant proveir una energia fiable, ininterrompuda i suficient per a aconseguir una autonomia adequada per a la comunitat a la qual es dirigix», conclouen les organitzadores.
A Europa, la pobresa energètica s'estén a les llars més vulnerables. Segons les dades de l'Oficina Estadística de la Comissió Europea, en 2020 el 8% de la població de la Unió Europea no podia mantindre la seua llar adequadament calenta; el 6,9% en 2021 i el 9,3% en 2022, al que se suma que entorn del 22% de la població es trobava en risc d'exclusió en 2020 i també en 2022 (24,2% a Espanya enfront del 16,9% de Portugal en 2022) (EUROSTAT 2022e).
Invitació a participar
Des del projecte POWERCOOP es convida a estudiants, acadèmics i professionals a unir-se a este esdeveniment significatiu. Es presentaran avanços de la investigació POWERCOOP i es fomentarà el debat sobre estratègies organitzatives, legals i tecnològiques en el sector energètic, on l'economia social i el cooperativisme són claus.
El seminari s'enfocarà en la importància d'una energia accessible i sostenible, destacant com l'accés a l'energia és fonamental per a combatre la pobresa energètica i promoure un desenvolupament equitatiu. S'exploraran solucions que abasten des del nivell local fins al global, ressaltant la rellevància dels consumidors, autoritats locals, les entitats sense ànim de lucre, les petites i mitjanes empreses i les cooperatives en el mercat elèctric, així com la col·laboració públic privada a través d'entitats d'economia social.
Esta iniciativa reflectix el compromís de la Universitat de Coïmbra i del IUDESCOOP-UV amb l'avanç cap a una societat més sostenible i equitativa, i representa una oportunitat única per a aprofundir en la comprensió d'estos temes crucials.
L'esdeveniment tindrà lloc en la Facultat d'Economia de la Universitat de Coímbra i es podrà continuar en línia també inscrivint-se en l'enllaç següent https://www.uc.pt/feuc/seminariopowercoop/.
Més sobre el projecte POWERCOOP
El Projecte POWERCOOP TED2021-129787B-I00 és finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació del Govern d'Espanya. El Seminari de Coímbra està patrocinat a més per CleanWatts, Revolusolar, SunEnergy, Montepio Nacional da Farmácia, Associação de Socorros Mútuos, Santa Casa da Misericórdia de Santar, Hotel Coimbra Aeminium i CASES.
CIRIEC-España col·labora en el Seminari, al costat de la primera comunitat energètica espanyola constituïda en forma de societat de responsabilitat limitada sense ànim de lucre subjectiu, Comunitat Energètica d'Aras de los Olmos i la distribuïdora Sersuma, S.LU.
Per a més informació, contactar amb: powercoop.es@gmail.com