LA COL·LECCIÓ MUSEOGRÀFICA de TIC PASA A FORMAR PARTE DEL PATRIMONI CULTURAL VALENCIÀ

Logo de la Universitat de València Logo Servei d'informàtica [SIUV] Logo del portal

LA COL·LECCIÓ MUSEOGRÀFICA de TIC PASA A FORMAR PARTE DEL PATRIMONI CULTURAL VALENCIÀ

  • 7 de juliol de 2015
Image de la noticia

La Generalitat Valenciana ha reconegut com a Col·lecció Museográfica Permanent de la Comunitat Valenciana una singular col·lecció de la Universitat de València. Es tracta de la Col·lecció Museográfica de Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), que conté des de calculadores mecàniques, electromecàniques i material informàtic dels anys 50 i 60, fins a tot tipus de programari i maquinari antics. Situada en el Campus de Burjassot-Paterna, la Col·lecció forma ja parteix del patrimoni cultural valencià.

 
Després d'un llarg procés administratiu i de camp, el passat dia 30 de juny va eixir publicada en el DOCV la Resolució de 23 de juny de 2015 de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, per la qual es fa efectiu aquest reconeixement.
 
Des de la creació en 1955 de l'antic Centre de Càlcul fins a l'actualitat, han sigut molts els sistemes, els equipaments, el maquinari i el programari, els manuals o la documentació que han passat per la Universitat de València. Tot aquest material que el Servei d'Informàtica i l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria (ETSE) han anat heretant i conservant, procedent de fons propis i aliens, juntament amb avançats equipaments com el supercomputador Tirant, són una mostra palmaria del gran salt tecnològic succeït al llarg dels últims seixanta anys, des de la primera informàtica fins a la supercomputación del segle XXI.
 
Si bé la Universitat realitza visites guiades esporàdiques des de 2010 a la Col·lecció ja han participat més de 1.200 estudiants, el Servei d'Informàtica planifica ara l'establiment formal d'una agenda de visites al museu TIC.
 
La diversitat de peces que conformen la Col·lecció Museográfica de TIC permetran al visitant realitzar un viatge en el temps i contemplar l'evolució de la tecnologia al llarg de més de mig segle, començant per les calculadores mecàniques dels anys cinquanta del segle passat, o per l'IBM 1620, la capacitat del qual de memòria es mesurava en Kilobytes i la seua potència de procés en Kflops, i acabant en els actuals ordinadors amb capacitats de TeraBytes i potències de TeraFlops.
 
A mig camí es poden trobar processadors refrigerats per aigua o diferents tipus de suports d'informació, com per exemple fitxes perforades, cintes magnètiques de mitja polzada i discos enormes de reduïda capacitat, entre unes altres.