Logo UVFacultat de Ciències Socials Logo del portal

Benimaclet: Participació Ciutadana en la Planificació Urbana

  • 1 de novembre de 2014
Benimaclet: Participació Ciutadana en la Planificació Urbana

Conferència

Fa vint anys que l'Ajuntament de València va aprovar el PAI Benimaclet Est, actuació urbanística que suposava la construcció de 1.345 nous habitatges a Benimaclet i la destrucció de 200.000 m2 d'horta, a més d'alterar el medi ambient i el model de construcció i vida del barri. En aquest llarg temps, l'agent urbanitzador no ha executat el pla, no s'ha edificat res (ni els habitatges ni els equipaments col·lectius previstos), s'ha degradat l'antic terreny d'horta i, finalment, l'Ajuntament ha decidit rescindir l'adjudicació del PAI. Això obri la possibilitat de replantejar el planejament urbanístic d'aquesta àrea.

L'Associació de Veïns de Benimaclet ha promogut en els últims quatre anys actuacions per a recuperar aquest espai. Els veïns i veïnes del barri han aconseguit després d'una important lluita amb el propietari de part dels terrenys (el BBVA) ocupar 8.000 m2 del PAI i condicionar uns horts urbans comunitaris cultivats per més de 300 persones.

Una vegada que aquesta iniciativa autogestionada ha mostrat la possibilitat de fer urbanisme de forma directa i participativa, l'Associació de Veïns ha decidit donar un pas més i convocar un Concurs d'Idees per tal de replantejar el PAI Benimaclet Est, buscant una transició ambientalment sostenible entre la ciutat i l'horta que fins ara no s'ha produït a la nostra ciutat. La iniciativa té el suport de la Universitat de València i de múltiples organitzacions del barri. Es tracta d'obtenir idees vàlides perquè el veïnat puga debatre sobre el present i el futur de l'obsolet PAI Benimaclet Est amb l'administració pública, els partits polítics i els propietaris dels terrenys.

En el Concurs d'Idees es valorarà especialment la multidisciplinarietat de les propostes, que han de contemplar aspectes urbanístics, arquitectònics, paisatgístics, agrícoles, sociològics i d'economia urbana, i que podran ser presentades tant per professionals com per estudiants. El proper dimarts 25 de novembre a les 16 hores es presenta a la Facultat de Ciències Socials aquesta iniciativa, que neix d'un barri però aspira a ser un referent per a la ciutat de València, amb el plantejament d'un model participació per a reformular els processos urbanístics i especulatius que ens han portat a la desastrosa situació actual i per a proposar noves formes de fer ciutat des de la ciutadania.

Conferència: BENIMACLET: PARTICIPACIÓ CIUTADANA EN LA PLANIFICACIÓ URBANA

Dimarts, 25 de novembre. 16 hores.

Saló d'Actes de la Facultat de Ciències Socials

 

Amb la participació de:

Antonio Pérez (President de l'Associació de Veïns i Veïnes de Benimaclet)

Arturo Sanz (Arquitecte, Horts Urbans de Benimaclet)

David Martín (Treballador Social, Horts Urbans de Benimaclet).