Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Descobreixen un mecanisme clau del dolor crònic inflamatori que reduiria les dosis de fàrmacs

  • 21 de març de 2015
fotografia de Lucia Hipolito

Una recerca liderada per la professora Lucía Hipólito, del Departament de Farmàcia i Tecnologia Farmacèutica de la Universitat de València, ha descobert un nou mecanisme clau per tractar el dolor crònic inflamatori que ajudaria a reduir les dosis de fàrmacs necessàries per als tractaments.

El projecte, desenvolupat durant l'estada de la investigadora a la Columbia University Medical Center de Nova York –en el grup dirigit pels doctors Zara Melyan i José A. Morón-, mostra que el canal petit de potassi té un paper fonamental en la regulació de l'excitabilitat neuronal de l'espina dorsal. Les conclusions d'aquest treball s'acaben de publicar en la revista PAIN.

Aquest estudi se centra en l'activitat de les neurones de la banya dorsal on s'integren els estímuls dolorosos procedents de qualsevol zona del cos afectada i de la informació analgèsica que prové del cervell. “Una de les propietats d'aquestes neurones és l'augment de la seua excitabilitat en estats sensibles com el dolor crònic i, en conseqüència, l'augment d'enviament d'informació dolorosa al cervell”, exposa Lucía Hipólito, qui comenta que fins a l'actualitat es desconeixia el paper dels canals petits de potassi en la hiperexcitabilitat de les neurones de l'espina dorsal.

El coneixement de l'activitat d'aquests canals petits de potassi podria facilitar la reducció del consum de fàrmacs en pacients amb dolor crònic inflamatori. De fet, “també obre la porta a l'ús de fàrmacs que bloquen el receptor conegut com NMDA -un altre regulador d'excitabilitat neuronal que porta a hipersensibilitat en processos dolorosos- i poder evitar els importants efectes secundaris per la seua elevada toxicitat -sedació, nàusees, reaccions dissociatives, modificació de la conducta, etc.- que avui dia generen aquests medicaments”, argumenta Hipólito. La investigadora recorda, també, que aquestes conclusions encara estan en la fase experimental i que la seua aplicació requerirà el desenvolupament previ d'estudis clínics en humans.

UNA NOVA ESTRATÈGIA TERAPÈUTICA

El treball publicat en la revista de la International Association for the Study of Pain mostra, en opinió de la professora Lucía Hipólito, que la combinació de fàrmacs activadors dels canals petits de potassi juntament amb fàrmacs blocadors del receptor NMDA “no solament redueixen la sensació dolorosa, sinó que les baixes dosis necessàries eviten els indesitjables efectes secundaris”.

“En conjunt, els nostres estudis mostren una nova estratègia terapèutica per tractar el dolor crònic inflamatori que mereix ser estudiada amb més detall pel seu potencial ús en la clínica”, conclou la professora de la Universitat de València.

Lucía Hipólito desenvolupa la seua activitat docent i investigadora al Departament de Farmàcia i Tecnologia Farmacèutica de la Facultat de Farmàcia. Va realitzar estades predoctorals a la Universitat de Cambridge i a la Universitat de Medicina de New Jersey (UMDNJ), i va desenvolupar el seu projecte postdoctoral a la Universitat de Columbia, on es va centrar en l'estudi del dolor crònic i l'addicció a opioides. En el seu grup de recerca de la Universitat de València, dirigit pels professors Ana Polache i Luís Graner, es desenvolupen dues línies vinculades als trastorns addictius, una de les quals analitza el paper del metabolisme en els fenòmens de recaiguda a l'alcohol, i l’altra incideix en el dolor crònic inflamatori com a factor que pot influir en trastorns addictius.

In vivo activation of the SK channel in the spinal cord reduces the NMDA receptor antagonist dose needed to produce antinociception in an inflammatory pain model. Lucía Hipólito, Amanda K. Fakira, David Cabañero, Rebecca Blandón,

Susan M. Carlton, Jose A. Morón and Zara Melyan. Pain. 2015 Feb 13. DOI: 10.1097/j.pain.0000000000000124

Imatges: