Paul Preston clausura el màster de Drets Humans, Democràcia i Justícia Internacional

Amb una conferència sobre l’holocaust espanyol, el prestigiós hispanista Paul Preston clausura hui dimecres la tercera edició del Màster en Drets Humans, Democràcia i Justícia Internacional, que impulsa l’Institut de Drets Humans de la Universitat. L'acte se celebra a les 18 hores en el paranimf de l’edifici de la Nau. L'acte serà retransmés per MediaUni: http://mediauni.uv.es/?c=canalobert

El professor Preston és director del Centre Cañada Blanch en la London School of Economics and Political Science i està considerat, junt a Ian Gibson i Hugh Thomas, com un dels grans els hispanistes britànics que han dedicat la seua carrera investigadora a l’estudi de la història recent espanyola i especialment de la Segona República i de la Guerra Civil. Catedràtic, Príncep d’Astúries d’Història Contemporània i autor de la monumental biografia “Franco Caudillo de España” (1994), entre les seues últimes obres destaquen “Palomas de guerra” (Plaza y Janés, 2001), “Juan Carlos. El rey de un pueblo” (Plaza y Janés, 2003), l’edició ampliada i revisada de “La guerra civil española” (Debate, 2006) i “Idealistas bajo las balas” (Debate, 2008).

L’última obra de Preston, “El holocausto español”, que dóna títol a la conferència, ha suscitat un ampli debat del que s’ha volgut fer ressò el IDH, segons explica la directora del màster i professora de Filosofia del Dret, Cristina García Pascual. “Després de conèixer les característiques del màster, el professor Preston ha apreciat el fet que enguany mantinguem una línia de treball al voltant de les violacions massives de drets humans i a la justícia en períodes de transició política tant a Espanya com en altres països”, assegura. A Paul Preston, afegeix, “li ha resultat especialment interessant conèixer el projecte que duem des de la nostra Clínica jurídica sobre el procés i posterior sentència de mort al poeta Miguel Hernández”.

L’Institut de Drets Humans de la Universitat de València ha rebut del Ministeri d’Educació la Menció d’Excel•lència pel seu programa de doctorat Drets Humans, Democràcia i Justícia Internacional, que dirigeix la professora García Pascual i que a Espanya només han obtingut vuit másters d’àmbit jurídic. A més, el IDH va obtenir una ajuda dins del programa Consolider-Ingenio 2010 per un projecte en el qual participen dotze grups d’investigació de diferents universitats espanyoles, coordinat per l’Institut de Drets Humans Bartolomé de las Casas de la Universitat Carlos III de Madrid. Va ser la primera ocasió que un equip format per investigadors pertanyents a l’àmbit jurídic va obtenir una ajuda d’aquest tipus, majoritàriament dirigida a contextos científics allunyats de les Humanitats i de les Ciències Socials.

Al llarg de les seues classes i seminaris, el màster en Drets Humans, Democràcia i Justícia Internacional tracta temes com la justícia transicional, la globalització del dret penal, els reptes de la Cort Penal Internacional, els juristes davant l’ordre jurídic nacional-socialista, el dret indígena, els reptes de la immigració o del multiculturalisme, així com altres temes que conformen el dia a dia dels drets humans i la complexitat del seu estudi.

En l’organització de l’acte han col·laborat la Fundació Cañada Blanch, la Facultat de Dret i el Ministeri d’Educació, Cultura i Esports. La conferència s’enquadra també en el marc d’activitats de “Claustre Obert”, un fòrum de debats que organitzen el diari El País i la Universitat de València.

Más información en http://idh.uv.es/
 

Data d'actualització: 23 de de maig de 2012 08:00.

Llista de notícies