El rector destaca “la interdisciplinarietat dels sabers” que representen els nous ‘honoris causa’, Robert A. Roe i Adriano Piattelli

Adriano Piattelli, Esteban Morcillo, Robert A. Roe.

El rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, ha destacat “la interdisciplinarietat dels sabers” que representen els nous ‘honoris causa’ de la institució: el psicòleg Robert A. Roe i l’odontòleg Adriano Piattelli. L’acte d’investidura s’ha celebrat aquest dilluns al Paranimf de l’edifici històric del carrer de La Nau. Alicia Salvador ha llegit la 'laudatio' de Robert Roe, mentre que Miguel Peñarrocha ha realitzat la d’Adriano Piattelli.

“Els nostres dos nous ‘honoris causa’ convergeixen en destacar el repte de la interdisciplinarietat dels sabers en aquest segle XXI, caracteritzat per l’emergència d’una societat intensiva en coneixement”. Aquestes paraules del rector resumeixen les trajectòries dels nous doctors ‘honoris causa’ de la Universitat.
 
Robert A. Roe (Àmsterdam, 1944) és pioner en el desenvolupament de la Psicologia Científica Europea. Per la seua banda, Piattelli ha format una de les escoles histològiques en odontologia més importants. A l’acte ha assistit una representació de la comunitat universitària.
 
Esteban Morcillo ha afirmat: “En aquest nova era, més complexa, l’esperit baix medieval i renacentista originari de la Universitat europea continua essent la generació de nou coneixement sense mai perdre l’humanisme. Una veritable ‘comunitat de buscadors’ de respostes per a les preguntes que es planteja l’ésser humà, per a les seues necessitats, per als seus reptes com a societat, com a organitzacions, com a individus que vivim i convivim en un mateix hàbitat. Tot això continua essent la Universitat hui més que mai el cor de la societat del coneixement”.
 
El discurs complet del rector es pot consultar en: http://links.uv.es/WGEB5TW
 
Robert A. Roe ha fet un repàs històric de l’evolució de la seua disciplina, i ha conclòs: “Si tenim en compte que la psicologia científica no va començar fins a fa cent quaranta anys, no podem sinó concloure que el seu desenvolupament ha estat impressionant. El nombre de publicacions psicològiques, el nombre d’investigadors i professionals psicòlegs, d’estudiants i el nombre d’objectes d’investigació, tots han augmentat exponencialment”. I ha afegit: “Les nocions psicològiques s’han popularitzat entrant en el llenguatge quotidià de les persones de tot el món. A més, un nombre ingent de persones al món s’han beneficiat directament o indirectament del creixement del coneixement psicològic.
 
Les paraules de Roe es poden llegir en: http://links.uv.es/4RsnQuP
 
La ‘laudatio’, que ha estat al càrrec d’Alícia Salvador, catedràtica Psicobiologia de la Universitat, es pot consultar en: http://links.uv.es/f2LMaZr
 
Per la seua banda, Adriano Piattelli ha valorat ésser el primer odontòleg que rep la distinció com a ‘honoris causa’ en la Universitat en tota la seua història. També ell ha fet un breu recorregut per l’evolució històrica d’aquesta disciplina, la qual també incorpora el repte de les noves tecnologies: “El major desafiament que se’ns planteja a la comunitat odontològica és tractar de comprendre i utilitzar de la millor manera possible les eines que ens ofereix el món digital. I per a això, és fonamental que entenguem els matisos i les complexitats d’aquest univers de dades que, d’altra banda, amb uns avanços que se succeeixen a una velocitat vertiginosa, ens planteja un seriós repte per davant”.
 
La intervenció completa de Piattelli es troba en: http://links.uv.es/XA0esCe
 
La ‘laudatio’, a càrrec de Miguel Peñarrocha, catedràtic d’Estomatologia de la Universitat de València, es pot llegir en: http://links.uv.es/QxF3qeb
 
Robert A. Roe (Àmsterdam, 1944), graduat en Psicologia i doctor en Ciències Socials per la Universitat d’Àmsterdam, és professor emèrit de Teoria de l’Organització i Comportament Organitzacional en la School of Business and Economics de la Maastricht University. Ha sigut Leibinitz Professor en la Universitat de Leipzig, i professor visitant en les universitats de Trento, Michigan, València, British Columbia, Johannesburg, Sofia i la universitat tècnica de Berlín.
 
Pioner en el desenvolupament de la Psicologia Científica Europea, i defensor d’una aproximació dinàmica i continuada en el temps en l’anàlisi científica del comportament humà, ha estat impulsor de nombroses societats científiques europees en Psicologia, així com de certificacions d’especialitats psicològiques.
 
Ha dirigit el Netherlands Aeromedical Institute i ha exercit de director associat d’estudis de l’Ecole des Hautes Études en Sciences Sociales de París. Autor de nombrosos articles científics i llibres, el seu treball ha estat reconegut amb els premis EAWOP Life Time Achievement Award, fellow of the International Association of Applied Psychology, Fellow of Maastricht Research School of Economics of Technology and Organization i l’Special Award for Contributions to EAWOP.
 
Adriano Piattelli (Francavilla al Mare-Chieti, 1951) és catedràtic de Patologia Oral i Medicina en la italiana Università degli Studi ‘G. D’Annunzio’ Chieti-Pescara. Graduat en Medicina per la universitat catòlica de Roma, especialitat en Cirurgia General en la universitat de Chieti i en Odontologia per la Sapienza-Università di Roma, és doctor en Medicina per la Catholic University Rome. Piattelli ha centrat la seua investigació en la resposta de l’os als diferents biomaterials, formant una de les escoles histològiques en odontologia més importants. Actualment lidera un grup de recerca per a l’estudi de la regeneració i suport de l’os i cèl·lules mare.
 
En l’àmbit de la gestió universitària, va ser degà i director d’estudis i investigació en la universitat de Chieti-Pescara. Conseller del servei nacional de salut italià des de 1990, ha dirigit les societats italianes de Medicina i Patologia Oral i d’Osteointegració. Membre de l’acadèmia d’Osteointegració i dels consells editorials de nombroses revistes científiques, és coautor de més de 660 articles publicats què, amb més de 9.800 cites, el converteixen en un dels investigadors europeus més esmentats.
 

Data d'actualització: 23 de de novembre de 2015 14:00.

Llista de notícies