La Universitat inaugura exposicions a Alzira, Quart de Poblet i Burjassot

Exposició ‘Esport tradicional valencià i territori’.

Les exposicions itinerants de la Universitat de València continuen el seu recorregut pels municipis valencians. La mostra ‘175 aniversari de la cartografia oficial. Realització del Mapa d’Espanya’ arriba a Alzira aquest dimecres 4 de març. Dijous 5, Quart de Poblet acollirà l’exposició sobre esport tradicional valencià. I la col·lecció fotogràfica de Joaquín Bérchez ‘Miscel·lània geogràfica’ s’exposarà a la Facultat de Farmàcia de Burjassot des de divendres 6 de març.

Exposició ‘175 Aniversari de la Cartografia Oficial. Realització del Mapa d’Espanya’
La mostra s’inaugurarà en el Museu de l’Arxiu Municipal d’Alzira aquest dimecres, 4 de març, on romandrà fins al dia 22 del mateix mes. Ha sigut organitzada per la Unitat de Suport al Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial, juntament amb l’Institut Geogràfic Nacional (IGN), dependent de la Delegació del Govern de la Comunitat Valenciana. El comissari és el director del Servei Regional de l’Institut Geogràfic Nacional a València, Emilio Benítez Aguado. 
 
Està programat que inauguren l’exposició l’alcaldessa d’Alzira, Elena Bastidas; el comissari de l’exposició; i el vicerector Jorge Hermosilla, que ha assenyalat que l’objectiu d’aquesta exposició és “acostar a la ciutadania elements clau per a conèixer el territori, així com la labor que porta efectuant l’IGN des de la seua fundació a l’any 1870”.
 
Els 16 panells que formen l’exposició, redactats per tècnics de l’IGN, faciliten una visió en el temps de les dificultats inicials per a establir una cartografia moderna de l’Estat en el segle XIX, els treballs necessaris de triangulació geodèsica, anivellació o representació de límits jurisdiccionals del territori, entre uns altres, fins a arribar hui a la consecució de tot un corpus cartogràfic amb material com el Mapa Topogràfic d’Espanya o l’Atles Nacional d’Espanya. 
 
Exposició ‘Esport tradicional valencià i territori’
L’exposició, confeccionada pel Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial i finançada per Caixa Popular, s’inaugurarà dijous 5 de març al Centre de l’Esport de Quart de Poblet, on els veïns podran visitar-la fins al dia 24 de març. Està previst que assistisquen a la inauguració l’alcaldessa de Quart de Poblet, Carmen Martínez; el diputat d’Esports, Miguel Bailach; el representant de Caixa Popuar, José María Company; el comissari de l’exposició, Víctor Agulló; i el vicerector Jorge Hermosilla.
 
Els 27 panells que componen l’exposició repassen les diferents modalitats de la pilota valenciana (galotxa, raspall, llargues…), així com altres esports autòctons que formen part del patrimoni cultural valencià (tir i arrossegament, vetla llatina, corregudes de joies), els jocs tradicionals valencians, l’atletisme popular a partir del circuit de curses populars, la Volta a Peu o els clubs d’atletisme.
 
Aquesta mostra comprén els treballs d’una trentena d’especialistes en matèria d’esport autòcton, tant de la Universitat de València com d’altres institucions, la qual cosa es tradueix en una obra coral que analitza els esports tradicionals valencians des de la component històrica, cultural, social, esportiva, didàctica, etcètera.
 
Exposició ‘Miscel·lània geogràfica’, de Joaquín Bérchez
El vestíbul de la Facultat de Farmàcia, a Burjassot, albergarà aquesta col·lecció fotogràfica des de divendres 6 de març a 16 d’abril. La mostra fotogràfica, que repassa el paisatge valencià des de l’òptica del fotògraf i catedràtic d’Història de l’Art Joaquín Bérchez, ha sigut organitzada pel Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València. ‘Miscel·lània Geogràfica’ es caracteritza per la singularitat d’una estètica personal que convida l’espectador a observar paisatges de sempre, des d’una nova òptica.
 
Joaquín Bérchez ha convertit les fotografies del paisatge valencià en una eina més de contemplació i de reflexió sobre el territori. La mostra arreplega panoràmiques des d’Ademús a l’Albufera, les vistes de l’interior i el litoral, mostrant amb detall les vinyes, tarongers, palmeres, oliveres, arrossars…, que se succeeixen a través d’una juxtaposició d’allò antic i allò modern, en un territori antropitzat, modelat per l’activitat humana.
 

Data d'actualització: 4 de de març de 2015 11:31.

Llista de notícies