Logo de la Universitat de València Logo Càtedra L'Horta de València: Patrimoni, Vida, Futur Sostenible Logo del portal

Barraca del Carrer Poblet, 49

Barraca del Carrer Poblet, 49
Provincia: València.
Comarca: L'Horta Sud.
Municipi: València.
Poblat: Castellar Oliveral.
Localització i accés:

Es troba situada al Carrer Poblet n. 49 de Castellar-Oliveral, envoltada de camps.

Latitud i longitud: 30 726438.316-4367575.839
Tipus de bé material: Barraca.
Estat: Bo, Rehabilitat.
Tipus d'ús: Agropecuari.
Titularitat: Privada.
Protecció: Bé de rellevància local.
Història

Segons s’explica al Pla d’Acció Territorial de Protecció de l’Horta de València de l’any 2018, aquesta barraca del carrer Poblet de Castellar és de principis del segle XX. Com en el cas de moltes altres construccions populars de l’Horta de València, no és gens fàcil donar-li una cronologia i una història pròpia individual. Per la seua estructura constructiva senzilla, allò usual és que puguen remontar-se a finals del segle XIX o principis del XX, però amb possibles modificacions importants en algun moment per haver estat necessària la seua reconstrucció. Aquestes barraques no solen aparèixer en la documentació dels segles anteriors de forma identificable per noms o topònims, mentre que a nivell oral normalment se les coneixia en el seu entorn pel nom o malnom de les persones que n’eren propietàries o hi vivien.

Descripció

Segons el Catàleg de béns i espais protegits de Naturalesa Rural de la Revisió Simplificada del Pla General d’Ordenació Urbana de València (2013), aquesta barraca es troba insertada en una trama de parcel·les en les que conviuen xicotetes hortes amb vivendes. Apareix retrancada amb respecte al carrer, creant així un xicotet espai antestant, mentre que en la part posterior es trobe l’horta. Manté la distribució típica de buits en façana, havent introduïnt una decoració en mosaics de color blau marí; manté, també, el treball de la fusta i la reixeria. La coberta vegetal ha sigut substituïda per una altra de teula plana. Té unes dimensions aproximades de 7 m de façana per 10 m de profunditat.

Publicacions

DEL REY. M. (2010), Arquitectura Rural Valenciana, Barcelona, Galerada (1ª edició: València, Direcció General de Patrimoni Artístic, 1996)

GARCIA ESPARZA, J. A. (2008), “La barraca Valenciana, procesos de transformación”, Revista valenciana d'etnologia, 3, pp. 145-159.

CRUZ OROZCO, J. (2003), “Las viviendas de cubierta vegetal en el territorio valenciano: el caso de la barraca”, Revista El Pajar: Cuaderno de Etnografía Canaria, 14, pp. 111-116.

RUIZ RUBIO, J. V. (1999), Construint una barraca valenciana, València, Ajuntament d’Alboraia-Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de València-Col·legi d’Arquitectes de la Comunitat Valenciana.

SANCHIS GUARNER, M. (1957), Les barraques valencianes, Barcelona, Ed. Barcino. (reedició: València, Institució Alfons el Magnànim, 1999).

ALMELA VIVES, F. (1960), La vivienda rural valenciana, Valencia, La Semana Gráfica.

CASAS TORRES, J. M. (1944), La vivienda y los núcleos rurales de la huerta de Valencia, València, Diputació Provincial de València.

Ubicació i entorn
Fotogaleria

Fotos: E. Guinot