Logo de la Universitat de València Logo Càtedra L'Horta de València: Patrimoni, Vida, Futur Sostenible Logo del portal

Ermita de Santa Bàrbera

Ermita de Santa Bàrbera
Ermita de Santa Bàrbera
Provincia: València.
Comarca: L'Horta Nord.
Municipi: Alboraia.
Localització i accés:

Està situada a la partida de Sabòia núm. 90. S’hi arriba des del nucli urbà d’Alboraia per la carretera CV-311 direcció Port-Saplaya, passat el nucli de cases de les Tendes, i per un entrador a mà dreta senyalitzat.

Latitud i longitud: 39º 30‘ 31.8“ N, -0º 20’‘ 01.1“ O / 39.508825, -0.333651
Tipus de bé material: Ermita.
Estat: Excel·lent, Rehabilitat.
Tipus d'ús: Religiós.
Titularitat: Privada.
Protecció: Bé de rellevància local, Espai etnològic d'interés local.
Cronologia

Segle XVIII-XIX.

Història

Segons A. Ferrer Selma (1985) apareix citada per primera vegada l’any 1749 i la “Relación circunstanciada de los pueblos de la diócesis de Valencia” ordenada recopilar per l’arquebisbe Fabián i Fuero l’any 1790 en temps del rei Carles IV la identifica com “hermita de la alquería de Galán, con invocación de Santa Bárbara”. El Catàleg del PAT de l’Horta (2018) i el del PGOU d’Alboraia (2019) també atorguen aquesta antiguitat (diuen segles XVIII-XIX), però al mateix temps recullen notícies sobre orígens més antics sense que s’aporte cap document d’arxiu o element arquitectònic identificable. L’ermita en tot cas va ser obrada tal com la vegem ara en els anys 1879-80 mitjançant aportacions de veïns de la zona, i beneïda oficialment el 19 de setembre de 1880. No va ser danyada durant la Guerra Civil (1936-1939), i l'última reforma important es va realitzar entre 1960 i 1963, afectant sobretot la zona de l'altar. Hui es troba en perfecte estat de conservació després de la restauració efectuada a la fi del 2002 per la Fundació Pere Comte.

Descripció

Segons el Catàleg del PAT de l’Horta (2018) i el de Proteccions del PGOU d’Alboraia (2019) l'ermita consta dues edificacions adossades que posseeixen volumetries diferents: la nau principal i la sagristia. El seu aspecte exterior respon a criteris academicistes, que incorporen un frontó a la testera principal que defineix la coberta de dues vessants, amb fornícula dedicada a Santa Bàrbera, i espadanya amb una sola campana en la façana posterior. El seu interior alberga diverses imatges religioses i uns taulells ceràmics datats el 1879 i 1880. El sostre està plafonat i disposa de les figures de quatre àngels en els angles.

Detall del estat d'protecció

Bé de Rellevància Local-Espai Etnològic d’Interès Local (PAT de l’Horta i PGOU d’Alboraia)

Altres Dades

 

 

Publicacions

FERRER SELMA, A. (1985): “Las Ermitas de Alboraia: Santa Bárbara, San Cristóbal y el Cristo de las Ánimas”, dins 1es Jornades d’Història d’Alboraia, València, Ajuntament d’Alboraia, pp. 31-40.
GARÍN, F. M. (1986): Catálogo Monumental de la Provincia de Valencia, València, p. 536.
PASTRANA PAVÍA, C. (2014): Catálogo y puesta en valor del patrimonio arquitectónico de la Huerta de Alboraya, Treball fi de màster, Universitat Politècnica de València.
DESPIAU MORA, Mª. M. (2014): Inventario y análisis de las ermitas de La Huerta Norte de Valencia. Alboraya, Treball fi de carrera, Universitat Politècnica de València.
PEPÍN, Matilde (1996): Ermitas de la Comunidad Valenciana, València, Ed. Carena.
LLUCH GARÍN, L. (1980): Ermitas y paisajes de Valencia, València, Caja de Ahorros de València.

Ubicació i entorn
Fotogaleria

Fotos: Càtedra L'Horta de València