Logo de la Universitat de València Logo Càtedra L'Horta de València: Patrimoni, Vida, Futur Sostenible Logo del portal

Llengües d'Estadella

Llengües d'Estadella
Provincia: València.
Comarca: L'Horta Sud.
Municipi: València.
Poblat: La Torre.
Localització i accés:

Es troben sobre la séquia mare de Favara, en el límit meridional del terme de València, al barri de la Torre, junt al camí vell de Picassent i al davant del Centre Residencial Savia Paiporta. S’arriba des de la V-30 direcció la mar, eixida per la CV-404 a la dreta, fins la redona on enllaça amb carretera d’Alba, i es continua pel camí vell de Picassent, direcció sud. També pot arribar-se per dita carretera d’Alba des del barri de La Torre.

Latitud i longitud: 39º 26’ 05.1” N 0º 24’ 09.2” O / 39.434754 -0.402566 / UTM30N 723549 4368243
Tipus de bé material: Llengua de séquia.
Estat: Regular.
Detall del estat de conservació:

Es troben soterrades baix lloses de ciment, si bé la seua estructura física aparentment es manté en el seu estat i característiques tradicionals dels últims segles.

Tipus d'ús: En ús.
Titularitat: Privada.
Protecció: Sense protecció.
Cronologia

Segles X-XI.

Història

Segons expliquen Guinot i Selma (2005, inèdit) i Selma (2014), les llengües d’Estadella són d'origen medieval islàmic, anterior a la conquesta de València pel rei Jaume I en el segle XIII. La séquia de Favara és citada com en funcionament l’any 1092 en una crònica musulmana. Tanmateix, segons explica F. Esquilache (2014), la primera referència escrita segura sobre elles és de l’any 1362, quan la comuna de propietaris de la séquia de Favara encarregaren a Andreu Julià, mestre d’obres de la Seu de València, una visura o inspecció del conjunt de la séquia de Favara per identificar tots els seus partidors i llengües i deixar per escrit les seues dimensions per si de cas la guerra que es mantenia amb el regne de Castella en aquells anys provocava la seua destrucció. (Arxiu de Protocols del Patriarca, València, VAR-201, f. 7r-10v). Dit document l’anomena partidor “comú de Sant Jordi” i li assigna una amplària de 3 palms i 2 dits valencians, que són 71,44 cm, mentre que la séquia mare de Favara, l’altra canal que passava per la llengua, media 2,378 metres. Les actes de la comuna de Favara de l’any 1403 ratifiquen les dimensions de dit partidor, i també tornen a ser documentades amb dites dimensions en un plet davant el Governador del regne de València de l’any 1456. Les Ordenances de la séquia de Favara de l’any 1701 parlen d’aquest partidor de na Estadella en el seu capítol 121, i s’hi diu que tenien aigua els dissabtes de cada setmana, ja que la séquia regava per parts o tanda. Actualment segueixen en funcionament. Sempre han estat propietat de la comunitat de regants de la séquia de Favara, la qual se n’ha fet càrrec de la seua preservació i reparació.

Descripció

Segons Guinot i Selma (2005, inèdit), Selma (2014) i Esquilache (2014), aquestes llengües tenen l’estructura material habitual d’elles. Un tallamar dins el caixer de la séquia mare de Favara per partir l’aigua que hi arriba. En aquest cas, com acabem d’explicar, no divideix per la meitat sinó que ambdues goles tenien dimensions molt diferents: 71,44 cm el braç d’Estadella, que va per l’esquerra de la llengua i als pocs metres gira 90º a l’est, direcció la mar, i 2,378 metres la séquia mare que continua recta direcció sud. Tanmateix, hui en dia no sabem les dimensions exactes que tenen ja que estan mig soterrades. Cal indicar que aquest braç d’Estadella continua amb el seu caixer de terra antic. Tradicionalment el tallamar i les dues goles estaven construïts amb carreus o sellars de pedra, i lloses també de pedra al sòl de la séquia, però com han quedat soterrades no sabem si han patit modificacions sensibles o només s’ha recobert tot de formigó. Sobre les llengües també hi ha construïda contemporàniament una caseta per protegir els torns metàl·lics per obrir i tancar els braços.

Detall del estat d'protecció

Segons el PAT de l’Horta (2018), són un element hidràulic de Segon Nivell.

Publicacions

GUINOT, E., SELMA, S. (2005, informe inèdit): Les séquies de l’Horta Sud de València: Rovella, Favara, Mislata-Xirivella, Benàger-Faitanar i Quart. València, Conselleria d’Agricultura-Generalitat Valenciana.

SELMA CASTELL, S. (2014): Paisatges històrics, patrimoni i didàctica (les séquies i les hortes del Tribunal de les Aigües de València). Tesi doctoral, Castelló, Universitat Jaume I, pp. 313.

ESQUILACHE MARTÍ, F. (2014): “La cuestión de la proporcionalidad en la distribución del agua de riego. El caso de la acequia de Favara (huerta de Valencia)”, dins Irrigation, society and landscape: tribute to Thomas F. Glick : proceedings [of the] International Conference, Valencia, September 25th, 26th and 27th, 2014, (coord. C. Sanchis, G. Palau-Salvador, I. Mangue, Luis P. Martínez), pp.. 50-69.

GUINOT, E., SELMA, S., LLORIA, R. (2003): El patrimoni hidràulic de les séquies del Tribunal de les Aigües de València. Informe elaborat per a la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat Valenciana, Conselleria de Cultura, València.

HERMOSILLA, J. (Coord.). El patrimonio hidráulico del Bajo Turia. L’Horta de València. València, Direcció General de Patrimoni Cultural-Generalitat Valenciana, 2007.

Ubicació i entorn
Fotogaleria

Fotos: Enric Guinot, Google Earth, Google Street