Logo de la Universitat de València Logo Càtedra L'Horta de València: Patrimoni, Vida, Futur Sostenible Logo del portal

Llengües del Miracle-Gaiato

Provincia: València.
Comarca: L'Horta Nord.
Municipi: Alboraia.
Localització i accés:

Es localitza a la partida del Desemparats d'Alboraia, entre el nord del nucli urbà i el barranc del Carraixet, en mig de l’horta.. Es pot accedir des del carrer Almàssera o bé des del carril bici / Via Verda, desviant-se sobre la mateixa séquia de Rascanya a l'alçada de l'edifici de l'Antic Escorxador Municipal d'Alboraia.

Latitud i longitud: 39ª30’15.7”N 0ª 20’55.6”O / 30N 727951 4376105
Tipus de bé material: Llengua de séquia, Regadiu.
Estat: Bo.
Detall del estat de conservació:

Actualment està construït totament de formigó, modificant-se així la seua apariència original del segle XIX. També és un canvi de finals del segle XX la instal·lació de comportes metàl·liques.

Tipus d'ús: En ús.
Titularitat: Privada.
Protecció: Bé de rellevància local.
Cronologia

Segle XIX

Història

Segons Guinot i Selma (2005) i Selma (2014), les primeres notícies sobre aquestes llengües, o millor dit, sobre la problemàtica que aquestes varen resoldre, són del segle XIX. Les llengües realitzen una partició entre el braç del Gaiato i el braç del Miracle, sent el primer l’encarregat de regar la partida del Gaiato, situada a l’altra banda del barranc del Carraixet, motiu pel qual necessita creuar-lo. Aquesta situació es una solució complicada per a un problema simple que podría haver-se solucionat regant la partida des del braç de les Basses de la séquia d’Almàssera, i així estalviar-se el creuament del Carraixet. La solució elegida indica una voluntat de crear el partidor a propòsit per a regar per separat les terres del teme d’Alboraia que es trobaven a l’altra banda del barranc del Carraixet , una mena de municipalització del reg. 

Descripció

Segons Guinot i Selma (2005) i Selma. (2014), les llengües consten d’un tallamar situat a l’interior de la séquia de la Riquera, que parteix el corrent d’aigua en dos braços nous: el del Gaiato per l’esquerra, que creua el barranc del Carraixnt mitjançant un sifó, i el braç del Miracle que continua per la dreta i de seguida gira 90º en direcció a la mar i l’ermita dels Peixets. Dispoda de’un molt llarga tallamar central, contruït amb formigó, a l’igual que les parets rectes del caixer de la séquia, les quals són usades per les llengües com a referent lateral. A més a més, el tallamar té forma de bisell, dret per la seua banda dreta, i oblicu per l’esquerra, mesurant 63.5 i 89.5 centimetres respectivament. També es conserva el “salvat”, un xicotet escaló situat sobre el llit de la séquia, que genera un desnivell brusc i permet accelerar la velocitat de la làmina d’aigua abans de la seua partició. Més recent es la comporta metàl·lica elevada per mitjà d’engranatges per a fer parada en la séquia i elevar l’aigua que ha d’entrar en séquies laterals més altes, però en canvi es conserva al seu costat esquerre una menuda caseta de rajoles per guardar els antics costers, les fustes usades per a fer la parada de la séquia i elevar l’aigua abans de la instal·lació de les comportes esmentades.

Publicacions

GUINOT, E., SELMA, S. (2005): Les sèquies de l’Horta Nord de València: Mestalla, Rascanya i Tormos, València, Conselleria d’Agricultura, Col. Camins d’Aigua n. 6, pp. 165.
SELMA CASTELL, Sergi (2014). Paisatges històrics, patrimoni i didàctica. (Les séquies i les hortes del Tribunal de les Aigües de València). Tesi doctoral publicada en PDF. Castelló, Universitat Jaume I de Castelló, pp. 301-302, i 599.  
MANGUE ALFÉREZ, Ignasi (2000): “Séquies i molins a l'horta de València: La séquia de Rascanya, hidraulisme al marge esquerre del Túria”, dins Glick, Th., Guinot, E., Martínez, L.P. (edits.), Els molins hidràulics valencians: tecnologia, història i context social, València, Institució Alfons el Magnànim, pp. 405-449.
GUINOT, E.; SELMA, S., LLORIA, R. (2003). El patrimoni hidràulic de les séquies del Tribunal de les Aigües de València. Informe elaborat per a la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat Valenciana, Conselleria de Cultura, València.
HERMOSILLA, J. (Coord.). El patrimonio hidráulico del Bajo Turia. L’Horta de València. València, Direcció General de Patrimoni Cultural-Generalitat Valenciana, 2007.

Ubicació i entorn
Fotogaleria

Fotos: Càtedra L'Horta de València - Google Earth