Logo de la Universitat de València Logo Càtedra L'Horta de València: Patrimoni, Vida, Futur Sostenible Logo del portal

Molí de la Campaneta

Molí de la Campaneta
Provincia: València.
Comarca: València.
Municipi: València.
Poblat: Faitanar.
Localització i accés:

Camí del Molí de Campaneta, en el punt on creua la Séquia de Faitanar, en el carrer Albufera, just en el límit del Terme Municipal de Picanya.

Latitud i longitud: 39.448810, -0.429538; 39°26'55.8"N 0°25'46.3"W
Tipus de bé material: Alqueria, Molí.
Estat: Desaparegut.
Detall del estat de conservació:

Es conserven dos moles de pedra del molí col·locades a mode de decoració en la porta d’entrada del molí. No sembla conservar la seua maquinaria a l’interior.

Tipus d'ús: En desús.
Titularitat: Privada.
Protecció: Sense protecció.
Cronologia

Segle XIX-inicis del XX

Història

Segons E. Guinot i S. Selma (2005, inèdit) era un molí tardà en el temps, construït al segle XIX en un moment posterior a l’any 1840 ja que el casal moliner no resta inclòs en els inventaris de molins de l’Horta de F.de P. Alguer del 1829, ni en el recull de J. Madoz de la dècada del 1840. Per tant, seria un dels darrers en ser construït a l’Horta de València. Segons fonts orals, estigué en funcionament fins inicis dels anys 1950. Posteriorment ha estat reconstruït l’edifici i usat com vivenda particular, tal com indica un cartellet: “Villa Santa”.

Descripció

No semblen restar elements arquitectònics de l’antic molí , però segons la planta dels plànols cadastrals del terme de València dels anys 1920 el casal tenia una planta quadrada, en part construïda sobre el caixer de la séquia de Faitanar. En el seu interior no queden testimonis de l’antic molí, i tampoc no queda, almenys visible, testimoni de la part hidràulica i/o subterrània de la construcció. Només en un lateral poden veure’s fragments d’unes rodes molineres trencades.

Publicacions

GUINOT, E., SELMA, S. (2005, informe inèdit): Les séquies de l’Horta Sud de València: Rovella, Favara, Mislata-Xirivella, Benàger-Faitanar i Quart.  València, Conselleria d’Agricultura-Generalitat Valenciana.

GUINOT, E.; SELMA, S., LLORIA, R. (2003). El patrimoni hidràulic de les séquies del Tribunal de les Aigües de València. Informe elaborat per a la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat Valenciana, Conselleria de Cultura, València. 

SELMA, S. (2014). Paisatges històrics, patrimoni i didàctica. (Les séquies i les hortes del Tribunal de les Aigües de València). Tesi doctoral publicada en PDF. Castelló, Universitat Jaume I de Castelló, pp. 334-336.

El patrimonio hidráulico del Bajo Turia. L’Horta de València. (Coord. J. HERMOSILLA), València, Direcció General de Patrimoni Cultural-Generalitat Valenciana, 2007.
 

Ubicació i entorn
Fotogaleria

Fotos: E.Guinot, C.Verdeguer, Google Earth