Logo de la Universdad de Valencia Logo Cátedra L'Horta de València: Patrimonio, Vida, Futuro Sostenible Logo del portal

Aqüeducte dels Arcs de Manises

Aqüeducte dels Arcs de Manises
Provincia: València.
Comarca: L'Horta Sud.
Municipio: Manises.
Localización y acceso:

Està situat a la partida rural dels Arquets, sobre el barranc dit del Salt de l’Aigua. Actualment ha quedat encaixat entre l’Avinguda de la Generalitat Valenciana, de Manises, l’hospital de Manises i els edificis de l’antiga fàbrica de la Unión Naval de Levante. Pot arribar-se a dita construcció des del casc urbà de Manises, carrer Ceramista Mora Gallego, i desviant-se a meitat carrer per una senda de terra fins als mateixos arcs.

Tipo de bien material: Acueducto.
Estado: Regular.
Detalle del estado de conservación:

La part antiga de l’aqüeducte (les arcades) es troba en perill de deteriorament i necessita una urgent intervenció integral. La séquia que creua per dalt és un canal de formigó contemporani i en ús, en bon estat.

Tipo de uso: Regadío.
Titularidad: Privada.
Proteción: Bien de interés cultural.
Cronología

Època islàmica, segles X-XI.

Historia

És una construcció medieval, anterior a la conquesta de València per Jaume I en el segle XIII. Un document de la Cancelleria reial de l’any 1264 indica que la construcció patia bastants deficiències per la seua antiguitat i el monarca manava la seua reparació. Per aquestes raons és raonable el seu origen en època islàmica i relacionat amb el disseny i construcció de la Séquia de Quart, almenys en el segle X sinó abans. Alguns autors consideren que podria ser una construcció d’època romana reutilitzada, però la tècnica constructiva no és l’habitual d’època romana.

Descripción

L’aqüeducte d’Els Arcs és un element arquitectònic únic en el conjunt del patrimoni hidràulic de l’Horta, per les seues característiques tècniques, però també per les seues grans dimensions, convertint-se en la construcció més gran entre el conjunt del patrimoni hidràulic de la Vega de València. La seua funció és permetre el pas de l’aigua de la séquia comuna de Quart-Benàger-Faitanar superant un accident geogràfic de dimensions considerables com és el barranc del Salt de l’Aigua. Té una llargària de vora els 230 metres i consta de vint-i-huit arcs de grandària i alçada irregulars, disposats en una planta, dels quals els centrals arriben als tres metres i mig d’altura. No tots estan construïts iguals i si bé la majoria tenen una fàbrica de maçoneria, realitzant-se els arcs amb pedres calices de tamany mitjà verticalment disposades, sense tallar, unides per argamassa i amb una tècnica molt diferent a la tradicional del món romà, també hi ha algun arc als extrems de claraça traça i tècnica baixmedieval amb arc de mig punt. . Hi ha evidències materials de reparacions amb rajoles als segles XVI, XVII i XVIII, per la qual cosa el conjunt arquitectònic ha esdevingut actualment una suma de reconstruccions de diverses èpoques. Cal ressenyar que als vans de les arcades s’han format gigantesques concrecions de calç, algunes de les quals s’han convertit amb el pas dels segles en pilars. En la dècada del 1960 es va fer un nou caixer per a la séquia per la part superior de l’aqüeducte, totalment de formigó i dotat d’una barana metàl·lica, que actualment continua en ús per la comunitat de regants.

Detalle del estado de protección

Amb categoria de Monument (Decret 55/2006 de la Generalitat Valenciana).

Publicaciones

GUINOT, E i SELMA, S (2005, inèdit). Les séquies de l’Horta Sud de València: Rovella, Favara, Mislata-Xirivella, Benàger-Faitanar i Quart. València, Conselleria d’Agricultura-Generalitat Valenciana.

GUINOT, E.; SELMA, S., LLORIA, R. El patrimoni hidràulic de les séquies del Tribunal de les Aigües de València. Informe elaborat per a la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat Valenciana, Conselleria de Cultura, València, 2003.

SELMA CASTELL, Sergi. Paisatges històrics, patrimoni i didàctica. (Les séquies i les hortes del Tribunal de les Aigües de València). Tesi doctoral publicada en PDF. Castelló, Universitat Jaume I de Castelló, 2014, p. 620.

Ubicación y Entorno
Fotogalería

Fotos: E.Guinot, Google Earth