
La barraca es troba situada al camí del Tremolar n. 27, actualment a les portes del nucli urbà de Castellar.
Segle XX
Segons el Pla d’Acció Territorial de l’Horta de València de l’any 2018, la barraca del Tremolar, 27, data del segle XX. Actualment es troba ocupada com a vivenda rural.
Segons la Revisió Simplificada del Pla General de València del Catàleg de béns i espais protegits de Naturalesa Rural de l’any 2013, aquesta barraca la trobem perperdincularment al camí del Tremolar, situada rere una impenetrable tàpia que nega qualsevol relació amb el paisatge. La barraca es troba en bon estat de conservació. Manté la seua fisonomia pròpia amb les façanes tradicionals amb incorporació de certs elements impropis: tejadillos sobre les finestres, xemeneia, etc. I el cobriment per una malla de la coberta vegetal, qüestió pròpia per a manteniment en el temps que confereixen a la coberta. Tots aquests canvis són deguts al procés de modernització forçada al que ha sigut sotmés aquest edifici al passar a ser una vivenda habitual.
A la coberta s’hi troben una antena i una xemeneia. El recinte es troba vallat.
DEL REY. M. (2010), Arquitectura Rural Valenciana, Barcelona, Galerada (1ª edició: València, Direcció General de Patrimoni Artístic, 1996)
GARCIA ESPARZA, J. A. (2008), “La barraca Valenciana, procesos de transformación”, Revista valenciana d'etnologia, 3, pp. 145-159.
CRUZ OROZCO, J. (2003), “Las viviendas de cubierta vegetal en el territorio valenciano: el caso de la barraca”, Revista El Pajar: Cuaderno de Etnografía Canaria, 14, pp. 111-116.
RUIZ RUBIO, J. V. (1999), Construint una barraca valenciana, València, Ajuntament d’Alboraia-Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de València-Col·legi d’Arquitectes de la Comunitat Valenciana.
SANCHIS GUARNER, M. (1957), Les barraques valencianes, Barcelona, Ed. Barcino. (reedició: València, Institució Alfons el Magnànim, 1999).
ALMELA VIVES, F. (1960), La vivienda rural valenciana, Valencia, La Semana Gráfica.
CASAS TORRES, J. M. (1944), La vivienda y los núcleos rurales de la huerta de Valencia, València, Diputació Provincial de València.
Fotos: E. Guinot