
Es troben ubicades al port de Silla, en la partida del Saladar.
Estan en ús i amb bon manteniment.
1995
Les barraques del Port de Silla es varen construir l’any 1995, segons diu una plaça en el seu frontal, per la Comunitat de Pescadors de Catarroja. Es tracta, per tant, d’unes “neobarraques”. El seu ús actual és com dipòsit de material dita comunitat, així com seu social i lloc de trobada periòdica dels concursos de navegació de vela llatina del llac de l’Albufera.
Les dues barraques foren construïdes l’any 1995, una darrere de l’altra, i al costat mateix del port de Silla o canal d’entrada a l’Albufera, i també al costat dels camps d’arròs. Tenen la morfologia tradicional d’aquestes edificacions quant a la seua estructura i dimensions, si bé tot indica que s’han usat materials moderns de construcció per a fer-les. Són de dimensions grans, amb una teulada de fort pendent a dues aigües. Disposen de més finestres laterals de les habituals en les construccions tradicionals i la teulada és de planxes ondulades de fibrociment. Les dues barraques estan connectades entre si per un cos de reduïdes dimensions
- Bé Immoble de Rellevància Local (BRL-BRR), per defecte: “les barraques tradicionals de la comarca de l’Horta de València”.Disposició addicional quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de modificació de la Llei 4/1998, de 11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià.
- Bé Immoble de Rellevància Local (BRL-BRR), per defecte: “les barraques tradicionals pròpies de les hortes valencianes”. Article 4 de la Llei 9/2017, de 7 d’abril, de modificació de la Llei 4/1998, del Patrimoni Cultural Valencià.
GARCÍA ESPARZA, J. A.(2012): Barracas del litoral mediterráneo. Catálogo de Valencia y su entorno, Castelló, Publicacions de la Universitat Jaume I, pp. 138-139.
DEL REY, M. (2010): Arquitectura Rural Valenciana, Barcelona: Galerada (1ª edició: València: Direcció General de Patrimoni Artístic, 1996).
GARCÍA ESPARZA, J. A. (2008): “La barraca valenciana, procesos de transformación”, Revista valenciana d'etnologia, n. 3, pp. 145-159.
CRUZ OROZCO, J. (2003): “Las viviendas de cubierta vegetal en el territorio valenciano: el caso de la barraca”, Revista El Pajar: Cuaderno de Etnografía Canaria, n. 14, pp. 111-116.
SANCHIS GUARNER, M. (1957): Les barraques valencianes, Barcelona, Ed. Barcino (reedició: València, Institució Alfons el Magnànim, 1999).
ALMELA VIVES, F. (1960): La vivienda rural valenciana, Valencia, La Semana Gráfica.
CASAS TORRES, J. M. (1944): La vivienda y los núcleos rurales de la huerta de Valencia, València, Diputació Provincial de València.
RUIZ RUBIO, J. V. (1999): Construint una barraca valenciana, València, Ajuntament d’Alboraia-Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de València-Col·legi d’Arquitectes de la Comunitat Valenciana.
GOSÁLVEZ, V.(1915): Estudio constructivo de la Barraca de la Vega Valenciana, Tema de investigación presentado al tribunal de oposiciones. Manuscrito. Biblioteca del COAV. València (Facsimil de: “La Barraca Valenciana”, COACV-Colegio Oficial de Arquitectos de la Comunidad Valenciana, 1998).
Fotos: E. Guinot