
La seua adreça és camí de Muntanyars, 82, de Pinedo, actualment convertit parcialment en un carrer amb cases alineades a una i altra banda, si bé les dues barraques es troben dins d’una parcel·la de terra no cultivada i envoltada d’una tanca, un poc separades de les altres cases del camí.
Segle XIX
Segons el llibre de J. García Esparza sobre les barraques de l’Horta de València, aquestes datarien del segle XIX. Com en general passa amb les barraques de l’Horta, és molt difícil trobar dades concretes sobre la seua història, no són construccions d’obres importants i els seus noms han canviat amb certa facilitat amb els canvis de les persones que les han habitades.
Són dues barraques de dimensions diferentes situades una al costat de l’altra i actualment dins una parcel·la envoltada de tanca amb un xicotet hort i una esplanada no agrícola al seu voltant. Segons el catàleg de barraques de l’Horta de J. García Esparza, estan construïdes a la manera tradicional amb murs d’adob, però han patit canvis considerables, almenys exteriorment, en ser lluïdes amb taulells de ceràmica i ser substituïda la coberta vegetal tradicional, en un cas per teula plana i en altre per planxes de fibrociment. Sí conserven la distribució de vans habitual, amb una porta a l’esquerra de la façan, una finestra a la dreta i altra més menuda a la part de dalt. La barraca més gran té una amplària de façana de 5,5 metres i profunditat de vora 9,5 m, altura de 4,05 m i una planta rectangular de poc més de 52 m2 de superfície. La segona barraca té una façana de 4 metres aproximadament, una profunditat que no arriba als 6 m, una altura de poc més de 4 m, i una superfícia de planta de quasi 24 m2.
GARCÍA ESPARZA, J. A., Barracas del litoral Mediterráneo. Catálogo de Valencia y su entorno, Castelló, Publicacions de la Universitat Jaume I, 2012, pp. 176-177.
GOSÁLVEZ, V., Estudio constructivo de la Barraca de la Vega Valenciana, Tema d’investigació presentat al tribunal d’oposicions. Manuscrit. Biblioteca del Colegio Oficial de Arquitectos de Valencia. (Facsimil: La Barraca Valenciana, COACV, 1998).
SANCHIS GUARNER, M., Les barraques valencianes, Barcelona, 1957 (reed. València, Institució Alfons el Magnànim, 1999).
DEL REY. M., Arquitectura Rural Valenciana, València, Direcció General de Patrimoni Artístic, 1996 (reed.ampliada: Barcelona, Galerada, 2010).
Fotos: E. Guinot, Google Earth