Logo de la Universdad de Valencia Logo Cátedra L'Horta de València: Patrimonio, Vida, Futuro Sostenible Logo del portal

Ermita del Crist de les Ànimes o de Vilanova

Ermita del Crist de les Ànimes o de Vilanova
Ermita del Crist de les Ànimes o de Vilanova
Provincia: València.
Comarca: L'Horta Nord.
Municipio: Alboraia.
Localización y acceso:

Està situada a la Partida del Miracle núm. 45. S’hi arriba des del nucli urbà d’Alboraia, per la ronda Est i pel camí de la Mar dirección la platja fins poc abans d’arribar a la línea del ferrocarril València-Barcelona. Queda vora la carretera, a mà esquerra.

 

Latitud y longitud: 39º 29‘ 49.5“ N 0º 19‘ 54.7“ O / 39.497075 -0.33185611 / ETRS89 Zona 30N 729430 4375339
Tipo de bien material: Ermita.
Estado: Desuso, Malo, Rehabilitado.
Detalle del estado de conservación:

Actualment es trova abandonada i amb signes de deteriorament.

Tipo de uso: Religioso.
Titularidad: Privada.
Proteción: Bien de relevancia local, Espacio etnológico de interés local.
Cronología

Segle XIX.

 

Historia

Segons Carrón de Paz (2010) i el Catàleg de Proteccions del PGOU d’Alboraia (2019) l’ermita podria ser d’origen baixmedieval en considerar que la seua devoció és molt antiga. En realitat, no aporten cap document o prova material de dita antiguitat i la “Relación circunstanciada de los pueblos de la diócesis de Valencia” ordenada recopilar per l’arquebisbe Fabián i Fuero l’any 1790 en temps del rei Carles IV sí identifica l’alqueria: “La alquería vulgo de Ferrer o Vilanova, de Mariano Ferrer y de Joseph Vilanova”, i justament no indica per a res que hi haguera una ermita en dit any, com sí fan en la resta de casos d’existència d’ermites en aquesta i altres localitats. Per això, són correctes les primeres referències segures de finals del segle XIX, lligada la seua construcció a l’alqueria de la família Vilanova. Concretament seria feta l’any 1876 i amb un caràcter d’oratori particular. Durant la Guerra Civil (1936-1939) va patir danys materials i la pèrdua dels seus béns mobles, i va ser rehabilitada posteriorment. L’any 1972 va ser objecte d’una important remodelació arquitectònica i de nou l’any 2015 restaurada per l’Ajuntament d’Alboraia. 

Descripción

Segons el Catàleg del PAT de l’Horta (2018) i el de Proteccions del PGOU d’Alboraia (2019) l’ermita és una edificació d'una sola nau de planta rectangular i absis semicircular, sense capelles laterals, que té adossada la sagristia al costat dret de la capçalera. La seua façana principal és asimètrica i està arrebossada de blanc, i queda culminada per una espadanya amb una campana. Està construïda de maçoneria. La nau interior té una volta de canó amb falses claus i arcs amb l’intradós pintat. La coberta és de teula àrab i les seues escasses fusteries són totes de fusta, inclosa la porta principal d'accés. Posteriorment es va construir, adossat a la façana principal, un porxo de rajola de planta quadrada, una sola obertura i coberta a tres aigües. Disposa de patrimoni moble important (pilastres amb capitells corintis, Viacrucis amb làmines de sants, etc.) 

 

Detalle del estado de protección

Bé de Rellevància Local-Espai Etnològic d’Interès Local (PAT de l’Horta i PGOU d’Alboraia)

 

Otros Datos

La festa del seu titular se celebra el diumenge següent al 6 d'agost. A més es el punt de festa del patró del gremi d’orxaters d’Alboraia.

 

Publicaciones

FERRER SELMA, A. (1985): “Las Ermitas de Alboraia: Santa Bárbara, San Cristóbal y el Cristo de las Ánimas”, dins 1es Jornades d’Història d’Alboraia, València, Ajuntament d’Alboraia, pp. 31-40.
GARÍN, F. M. (1986): Catálogo Monumental de la Provincia de Valencia, València, p. 535.
PASTRANA PAVÍA, C. (2014): Catálogo y puesta en valor del patrimonio arquitectónico de la Huerta de Alboraya, Treball fi de màster, Universitat Politècnica de València.
CARRÓN DE PAZ, B. (2010): Estudio y análisis patológico de la ermita de Vilanova o del Cristo de las Almas, Treball fi de carrera, Grau en Ingenieria de l’Edificació, Universitat Politècnica de València. 
DESPIAU MORA, Mª. M. (2014): Inventario y análisis de las ermitas de La Huerta Norte de Valencia. Alboraya, Treball fi de carrera, Universitat Politècnica de València.
LLUCH GARÍN, L. (1980): Ermitas y paisajes de Valencia, València, Caja de Ahorros de València.
PEPÍN, Matilde (1996): Ermitas de la Comunidad Valenciana, València, Ed. Carena.

 

Ubicación y Entorno
Fotogalería

Fotos: Càtedra L'Horta de València