Logo de la Universdad de Valencia Logo Cátedra L'Horta de València: Patrimonio, Vida, Futuro Sostenible Logo del portal

Fumeral del Molí de Llobera

Fumeral del Molí de Llobera
Provincia: València.
Comarca: València.
Municipio: València.
Poblado: Campanar.
Localización y acceso:

Camí de la Partida de Dalt, n. 19.
S’hi arriba des de l’avinguda Pio Baroja, a l’altura del cementiri de Campanar

Latitud y longitud: 39.486591, -0.418372, 39°29'11.7"N 0°25'06.1"W
Tipo de bien material: Chimennea, Fábrica.
Estado: Bueno.
Tipo de uso: Industrial.
Titularidad: Privada.
Proteción: Bien de relevancia local.
Cronología

Principis del segle XX 

Historia

Segons expliquen E.Guinot i S. Selma (2005), tot i que el molí és de meitat del segle XIX aproximadament, va ser a finals del segle XIX i principis del XX quan va introduir-se el vapor com força motriu per augmentar la potència de treball de la maquinària molinera, per a la qual cosa era necessària la construcció de la xemeneia. En aquest cas sembla molt lògic atenent que dita fila de Tormos no tenia aigua corrent tots els dies de la setmana, sinó per tanda.

Descripción

Segons explica M. del Rey (Catàleg del PGOU de València, 2013; PAT de l’Horta, 2018), el fumeral forma part del conjunt industrial del molí de Llobera, construït sobre la Fila de Campanar de la Séquia de Tormos, en un entorn encara hui en dia de caràcter rural. Per la seua forma constructiva, amb una base quadrada i un fust octogonal de rajola cuita, sembla que podria haver estat construït en la dècada de 1920-1930, si bé Mª. G. López (2013) no li atorga una data concreta. Actualment es conserva complet i manté en la part superior el capitell decorat.

Recursos de información
Publicaciones

Guinot, E., Selma, S. (2005): Les séquies de l’Horta Nord de València: Mestalla, Rascanya i Tormos. València, Conselleria d’Agricultura, Col. Camins d’Aigua n. 6, pp 172 -173.

LÓPEZ PATIÑO, M.G. (2013). Chimeneas industriales de fábrica de ladrillo en el Levante y Sureste español. Influencia sobre otros territorios. Estudio y análisis de las tipologías constructivas (Tesis Doctoral, Editorial Universitat Politècnica de València)

LARA, M. C. H., & JIMÉNEZ, A. L. (2005). Chimeneas: testigos de nuestro patrimonio industrial. Verdolay: Revista del Museo Arqueológico de Murcia, (9), 375-392.
 

Ubicación y Entorno
Fotogalería

Imatges: E.Guinot, Google Street View, Google Earth