Logo de la Universdad de Valencia Logo Cátedra L'Horta de València: Patrimonio, Vida, Futuro Sostenible Logo del portal

Fumeral del Motor de Ferrer

Fumeral del Motor de Ferrer
Provincia: València.
Comarca: València.
Municipio: València.
Poblado: Faitanar.
Localización y acceso:

Està situat a meitat del Camí del Molí de la Campaneta, ara als peus de les vies de l’AVE a Madrid. S’hi pot arribar des del carrer de l’Albufera, límit de terme entre València i Picanya.

Latitud y longitud: 39.44824842339937, -0.4250483785928489
Tipo de bien material: Chimennea.
Estado: Deteriorado.
Tipo de uso: Industrial.
Titularidad: Privada.
Proteción: Bien de relevancia local.
Cronología

principis del segle XX.

Historia

Segons explica M. del Rey (Catàleg annex del PGOU de València, 2013), es tractava d’un motor de reg amb fumeral datat a principis del segle XX i situat a prop de l’Alqueria de Ferrer, a les terres de la qual subministrava aigua. Aquest tipus de fumerals s’utilitzaven en zones altes on el reg no aplegava sempre, i el fumeral ajudava a extraure els gasos de combustió del sistema de producció de vapor per a treure l’aigua en una primera etapa, si bé després dita energia fou substituïda per l’elèctrica per moure el motor. Per la qual cosa el fumeral restà inutilitzat fa molt de temps.

Descripción

Segons ens diu M. del Rey (Catàleg annex del PGOU de València, 2013), el fumeral es troba junt a les runes de l’antic motor de reg i presenta una basa molt curta de planta octogonal amb un xicotet sòcol i una cornisa de rajola; es remata amb una corona formada per una doble motlura, amb cadascuna de les cares decorades.

Detalle del estado de protección

Espai etnològic, segons el Catàleg annex de patrimoni del PGOU de València (2013).

Publicaciones

GUINOT, E I SELMA, S (2005, inèdit). Les séquies de l’Horta Sud de València: Rovella, Favara, Mislata-Xirivella, Benàger-Faitanar i Quart. València, Conselleria d’Agricultura-Generalitat Valenciana.

SELMA CASTELL, Sergi (2014). Paisatges històrics, patrimoni i didàctica. (Les séquies i les hortes del Tribunal de les Aigües de València). Tesi doctoral publicada en PDF. Castelló, Universitat Jaume I de Castelló, pp.     www.tdx.cat › bitstream › sselma

López Patiño, Mª. G. (2007): Chimeneas industriales para una generación de constructores valencianos. Burgos

LÓPEZ PATIÑO, M. (2013). Chimeneas industriales de fábrica de ladrillo en el Levante y Sureste español. Influencia sobre otros territorios. Estudio y análisis de las tipologías constructivas (Doctoral dissertation, Editorial Universitat Politècnica de València)

LARA, M. C. H., & JIMÉNEZ, A. L. (2005). “Chimeneas: testigos de nuestro patrimonio industrial”, Verdolay: Revista del Museo Arqueológico de Murcia, (9), 375-392.

 López Patiño, G., Verdejo Gimeno, P., Martínez Antón, A., & Benlloch Marco, J. (2016), “Proceso de ejecución de chimeneas industriales de ladrillo valencianas y murcianas”, Informes De La Construcción, 68(543).

Ubicación y Entorno
Fotogalería

Fotos: E.Guinot