Logo de la Universdad de Valencia Logo Cátedra L'Horta de València: Patrimonio, Vida, Futuro Sostenible Logo del portal

Molí d’Albalat dels Sorells o Molí Vell d’Albalat

Molí d’Albalat dels Sorells o Molí Vell d’Albalat
Provincia: València.
Comarca: L'Horta Nord.
Municipio: Albalat dels Sorells .
Localización y acceso:

Està situat a la partida dels Alcabons de dit terme municipal, sobre el roll del Molí i en el seu inici, molt a prop del caixer de la séquia mare de Montcada. S’arriba al casal des de la població d’Albalat dels Sorells, creuant pel pont les vies del metro i dirigint-se al polisesportiu municipal i al CEIP “El castell”. L’adreça és: polígon 5, parcel·la 73, d’Albalat.

Latitud y longitud: 39º 32’ 49.5” N 00º 21’ 19.1” O / 39.54709 -0.3553069 / UTM30N 727250 4380832
Tipo de bien material: Molino.
Estado: Rehabilitado.
Detalle del estado de conservación:

L’alqueria ha estat rehabilitada els darrers anys a nivell arquitectònic com vivenda, però queden molt poques restes del molí com a tal. Encara es conserva la part hidràulica subterrània per sota de l’edifici, però al seu interior no queda maquinària.

Tipo de uso: Industrial.
Proteción: Bien de relevancia local.
Cronología

Segles XIII-XIV.

Historia

Segons Guinot et al. (1999) l’origen del molí d'Albalat seria baixmedieval, del segle XIII o més probable XIV, en relació a que la nova població cristiana d’Albalat esdevingué una senyoria i, en general, aquestes tingueren sempre en aquells segles un molí local d’obligat ús pels veïns a la fi de pagar taxes i rendes pel seu ús a la família noble senyora del lloc, la família Sorell al segle XV. Tanmateix, a hores d’ara la referència més antiga que tenim sobre el molí és la Visura o inspecció de la Reial Séquia de Montcada de l'any 1658. Poc després, el molí d’Albalat també apareix en la relació de molins i moliners de la Confraria de la Pluja de València de l’any 1672, i cal anar ja al segle XIX per constatar la seua presència habitual als inventaris de l’època. Així, l’inventari de F. de P. Alguer de l’any 1828 el cita, i també el cens de molins de la Província de València del 1847, el qual indica que era un molí de dues moles però que al remat només treballava sis mesos a l’any, perquè la meitat del temps la séquia (el roll del Molí) no tenia aigua en el sistema de tanda. Per informació oral sabem que va seguir funcionant fins a mitjans del segle XX, concretament fins l'any 1947, quan eren els seus propietaris la família Carinyena. Posteriorment fou utilitzat com granja per a la cria d'animals, fet que va propiciar l'alteració d'algunes de les seues dependències, i en la dècada del 2000 va ser rehabilitat com vivenda privada.

Descripción

Segons Guinot, Selma et al. (1999) i recull el Pla d’Acció Territorial de l’Horta (2018), aquest molí té en la nostra època contemporània una estructura complexa de cinc edificacions, de les quals en corresponen estrictament a l'antic molí solament tres. Aquests consten de dues plantes d'altura, amb un pati en la seua part davantera. La seua coberta és a dues aigües i teules àrabs. Moltes reparacions i afegits s'han donat al cos central de la vivenda, realitzats tots amb materials de construcció moderns. La fàbrica actual del molí és fonamentalment de rajoles, tot i que també es conserva algun element construït amb sellars, com, per exemple, la columna que existeix a l’interior. Els vans i obertures són en la seua majoria rectangulars, amb dintells arquejats fets de rajola disposada verticalment. L’estat de conservació de l'edificació és bastant bo a l'exterior però a l'interior s'han hagut d’efectuar obres de consolidació de l’estructura, degut el seu ús continuat com a vivenda. Actualment no queda res de la maquinària originària, tot i que sí que es poden apreciar alguns testimonis de la seua instal·lació, com per exemple a les parets o al terra.

Publicaciones

GUINOT, E. et al. (1999): La Real Acequia de Moncada. València: Conselleria d’Agricultura-Generalitat Valenciana, Col·lecció Camins d’Aigua, 1, pp. 134-137.

ROSSELLÓ VERGER, V.M (1989): “El molins d’aigua de l’Horta de València,”, dins Los paisajes del Agua), València, Universitat d’Alacant-Universitat de València, p. 334.

GUINOT, E.; SELMA, S., LLORIA, R. (2003). El patrimoni hidràulic de les séquies del Tribunal de les Aigües de València. Informe elaborat per a la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat Valenciana, Conselleria de Cultura, València.

HERMOSILLA, J. (dir.)(2007): El patrimonio hidráulico del Bajo Turia. L’Horta de València, València, Direcció General de Patrimoni Cultural-Generalitat Valenciana.

FERRI I RAMÍREZ, M. (2000): “Molins i moliners al segle XIX. Notes entorn al cens de molins de la província de València de 1847”, dins GLIC, T., GUINOT, E., MARTÍNEZ, L. P. (edits.), Els molins hidràulics valencians: tecnologia, història i context social, pp. 451-482.

Ubicación y Entorno
Fotogalería

Fotos: Càtedra L'Horta de València - Google Earth