Logo de la Universdad de Valencia Logo Cátedra L'Horta de València: Patrimonio, Vida, Futuro Sostenible Logo del portal

Molí dels Alters

Molí dels Alters
Provincia: València.
Comarca: L'Horta Nord.
Municipio: València.
Poblado: Poble Nou.
Localización y acceso:

El molí està situat en el tram final del braç de Petra de la séquia de Mestalla i actualment forma part del caseriu de Poble Nou, a la mateixa vora del camí de València a Montcada i cantó a l’entrada al camí de l’Assagador de Poble Nou. Quasi al davant s’hi troba l’església de Sant Josep del dit poble. L’adreça és: camí de Montcada, n. 189, València.

Latitud y longitud: 39.502889 -0.383278 / 724989 4375855
Tipo de bien material: Molino.
Estado: Malo.
Detalle del estado de conservación:

El conjunt de l’alqueria que inclou el molí es troba en relatiu bon estat i manté la distribució espacial de la part que era dedicada a l’activitat molinera, però no pareixen quedar restes significatives dels aparells moliners.

Tipo de uso: Industrial.
Titularidad: Privada.
Proteción: Bien de relevancia local.
Cronología

De principis del segle XIX.

Historia

Segons Guinot i Selma (2005), és el darrer molí del braç de Petra de la séquia de Mestalla i es tracta d’un molí modern, de principis del segle XIX. La primera referència sobre ell és de l’any 1817, quan és identificat com un molí fariner el qual estava arrendat a Josep Donderis, un moliner professional pertanyent a una família dedicada a aquesta activitat per l’Horta de València entre finals del segle XVIII i primera meitat del segle XIX. El diccionari dels pobles valencians dirigit per Pascual Madoz de l’any 1848 dóna notícia del seu funcionament i el “Nomenclátor de las poblaciones de España”, de l’any 1887, especifica que era un molí fariner i arrosser amb una casa annexa de dues plantes. Per fonts orals sabem que continuà en funcionament durant la primera meitat del segle XX però canviant la seua activitat a la mòlta de pinsos i passant a ser mogut ja per energia elèctrica.

Descripción

Segons Guinot i Selma (2005,) el molí dels Alters forma part d’un conjunt constructiu integrat per una alqueria-vivenda i el casal moliner més altres dependències agrícoles complementàries. Consta de varis cossos de diferents èpoques, si bé l’alqueria-molí té una planta rectangular, direcció est-oest i perpendicular al caixer de la séquia de Petra, la qual arriba des del sud i en direcció nord-est. Aquest edifici principal consta de planta baixa i una altura, amb una única crugia i la coberta de teula àrab a dos vessants. La façana principal és paral·lela al camí de Montcada, mirant al nord, amb diverses finestres de dimensions variades i una porta principal de grans dimensions d’accés tant a la vivenda com al molí. La part hidràulica del molí està soterrada i en part cegada, per la qual cosa no és possible actualment identificar a simple vista la seua distribució i estat de conservació.

Publicaciones

GUINOT, E.; SELMA, S. (2005), Les séquies de l’Horta Nord de València: Mestalla, Rascanya i Tormos, Col·leció Camins d’Aigua n. 6, València, Conselleria d’Agricultura de la Generalitat Valenciana, pp. 170-171.

SELMA CASTELL, S. (2014). Paisatges històrics, patrimoni i didàctica. (Les séquies i les hortes del Tribunal de les Aigües de València). Tesi doctoral publicada en PDF. Castelló, Universitat Jaume I de Castelló, pp. 338-339.

ROSSELLÓ VERGER, V.M (1989): “El molins d’aigua de l’Horta de València,”, dins Los paisajes del Agua), València, Universitat d’Alacant-Universitat de València, p. 317-346 (p. 336).

GUINOT, E.; SELMA, S., LLORIA, R. (2003). El patrimoni hidràulic de les séquies del Tribunal de les Aigües de València. Informe elaborat per a la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat Valenciana, Conselleria de Cultura, València.

HERMOSILLA J. (Coord). El patrimonio hidráulico del Bajo Turia. L’Horta de València. València, Direcció General de Patrimoni Cultural-Generalitat Valenciana, 2007.

GUINOT, E. (2005): “L’Horta de València a la Baixa Edat Mitjana. De sistema hidràulic andalusí a feudal”, Revista Afers. Fulls de pensament i recerca, n. 51, pp. 271-300.

Ubicación y Entorno
Fotogalería

Fotos: Càtedra L'Horta de València - Google Earth