
Està situada en l’avinguda de Catalunya, s/n, i ha quedat situada en el lateral de l’autovia V-21, just a l’entrada de la ciutat de València i al costat mateix del cementiri de Benimaclet. S’hi pot arribar pel camí de servei de dita autovia, direcció Castelló, des de la redona entre ella i la Ronda Nord.
La fàbrica ha anat quedant assolada al llarg dels anys per abandonament i només el fumeral es manté en bones condicions.
1964-1965
Segons els catàlegs del PGOU de València (2013), de la Direcció General de Patrimoni i del PAT de l’Horta, el fumeral formava part de l’antiga fàbrica de “Productos Lácteos “El Prado”. Tanmateix, aquests documents no indiquen concretament l’any en què va ser construïda i, citant un llibre de Mª. G. López Patiño (2007 i 2013)) proposen de forma general la dècada del 1940. Efectivament, aquesta arquitecta, especialista en la aquestes construccions, explica els orígens i evolució de la família Goig, experts en la construcció d'aquest tipus d'edificacions durant les dècades centrals del segle XX, no sols en terres valencianes sinó també en altres parts. Però en la mateixa tesi doctoral (2013, p. 331 i 338), dita arquitecta diu que la fàbrica fou construïda en els anys 1964-65 i que del fumeral s’encarregaren José Goig Lorente i Bernardo Pérez. La qual cosa és molt més coherent amb l’estil arquitectònic de la fàbrica i la mateixa marca comercial “El Prado” a un nivell ja industrial com és el d’aquesta factoria.
Segons els catàlegs del PGOU de València (2013), de la Direcció General de Patrimoni i del PAT de l’Horta (2018), l’element catalogat és un fumeral independent, construït de rajola, i que naix directament des del sol sobre un xicotet cos amb forma ortogonal, amb quatre reculades en els successius junts horitzontals que queden per sota de l'arc del registre d'entrada. Compta amb un fust llis i tronc piramidal amb un talús entorn del 2.5%. La seua poca alçada la fan una peça molt estable i d'aparença molt rotunda.
Bé de Rellevància Local-Espai Etnològic d'Interés Local (Catàleg del PGOU de València, 2013, Catàleg de la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat Valenciana i PAT de l’Horta 2018).
No deixa de ser curiós que allò protegit siga el fumeral i no l’edifici de la fàbrica, de molt major interès arquitectònic que la xemeneia a soles. Però així és la Llei actual de Patrimoni.
- Revisió simplificada del Pla General de Valencia (2013): Catàleg de Béns i Espais Protegits de natura rural. (EPA_SU_14.01), pp. 515 -518
- Pla d’Acció Territorial d’Ordenació i Dinamització de l’Horta de València (PAT de l’Horta). Generalitat Valenciana, 2018. Catàleg annex. Element Patrimonial: EPE _06.01. Fumeral de l'Antiga Fàbrica El Prado, pp. 323-325.
- Inventari General de Patrimoni Cultural Valencià. Conselleria de Cultura, Generalitat Valenciana. Béns del catàleg d’Etnologia, fitxa:Xemeneia de la Fàbrica El Prado.
- Disfruta Benimaclet. Blog
LÓPEZ PATIÑO, Mª. G. (2007): Chimeneas industriales para una generación de constructores valencianos. Burgos
LÓPEZ PATIÑO, Mª. G. (2013): Chimeneas industriales de fábrica de ladrillo en el Levante y Sureste español. Influencia sobre otros territorios. Estudio y análisis de las tipologías constructives, Tesi doctoral. Editorial Universitat Politècnica de València.
Fotos: Càtedra L'Horta de València